Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-04-09

A COVID-19 fertőzött vagy fertőzésgyanús betegek sürgősségi ellátásánál, újraélesztésekor is igen fontos a megfelelő védőintézkedések betartása.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-03-08

Egy új protokoll szerint a súlyos akut respiratorikus distressz szindrómában (ARDS) szenvedő beteget legalább naponta 12 órára a hasára kell fektetni.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-03-30

A mindennapi munkánk során folyamatosan alkalmazunk olyan készítmé­nyeket, melyek a QT-intervallum megnyújtását okozhatják. Amellett, hogy ez nem gyakori mellékhatás, egyre több gyógyszer, közöttük a célzott rák­ellenes szerek kapcsán derült ki, hogy megnyújthatják a QT-intervallumot, így szükségessé válhat e mellékhatás részletesebb áttekintése. Jelen dol­gozat célja a QT-megnyúlással kapcsolatos ismeretek összefoglalása, kü­lönös tekintettel a daganatos betegekre, mivel megfelelő körültekintéssel ez az állapot elkerülhető, korán felismerhető, kezelhető. Szem előtt kell tartani azt is, hogy mivel a malignitás általában jelentős morbiditással és mortalitással jár, a célzott terápiák hatékonyságából származó előnyök meghaladják a veszélyes kamrai ritmuszavarok kockázatát.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-05-20

Arizona államban telefonon keresztül irányított újraélesztés javítja a betegek túlélési esélyeit hirtelen szívmegállás esetén.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-11-27

Az életvégi döntéseket egyre inkább befolyásolják a betegjogok, elsősor­ban az önrendelkezési jog. Az emberek szeretnének egyénileg dönteni a saját sorsukról az életük végén. 

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-31

A nemzetközi előírások szívmegállásban a defibrillálás mellett adrenalin adást javasolnak, amely azonban nem alkalmas az egy megóvására, ezért folyamatosan keresik az elternatív lehetőségeket. 

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-10-14

Az életveszélyes állapotokat túlélők számának növekedésével egyre inkább az ér­deklődés középpontjába kerülnek az intenzív terápia káros késői következményei. D. M. Needham és mtsai a Society of Critical Care Medicine konferenciájának ered­ményeit összefoglalva, valamint más tanulmányokra hivatkozva azt indítványozták, hogy az intenzív kezelés hosszú távú következményeinek összefoglaló leírására ve­zessék be a poszt-intenzívterápiás szindróma (post intensive care syndrome, PICS) elnevezést. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2011-04-08

A hirtelen szívhalál a vezető halálokok közé tartozik Európában. Oka majdnem mindig szívizominfarktus vagy tüdőembólia. A trombolízis hatásos gyógymód mindkét állapotban.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online
2011-04-08

Tisztelt Kolléganők és Kollégák! A kardiológia az elmúlt évek során az orvostudomány egyik legsikeresebb ágazatává nőtte ki magát, elsősorban a szívinfarktus heveny ellátása terén elért eredmények alapján. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.