hirdetés

ARDS-ben hasonfekvés javasolt

Egy új protokoll szerint a súlyos akut respiratorikus distressz szindrómában (ARDS) szenvedő beteget legalább naponta 12 órára a hasára kell fektetni.

hirdetés

Az ARDS az USA-ban évente kb. 200.000 beteget érint. Globálisan az intenzív terápiás osztályokra felvett betegek 10%-ánál észlelhető, és a mesterséges lélegeztetésen lévő betegek 23%-a ARDS-ben szenved.

Az ARDS lesz a fő témája a Society of Critical Care Medicine (SCCM) 2019. február 17-20 között tartandó 48. kongresszusának San Diegoban.

Már 40 éve felismerték, hogy az ARDS-ben szenvedő betegeknek a hasonfekvés előnyös, mivel a tüdő jobban szellőzik, jobb az oxigenizáció és csökken a halálozás is. Az eljárást a legújabb gyakorlati útmutató is tartalmazza (Fan). A téves információk, vagy a kórházi személyzet szakképzésének hiányosságai miatt azonban a betegek gyakran nem részesülnek az ajánlott kezelésben. Ugyanakkor egy 50 országra kiterjedő, 459 intenzív-terápiás egységet magába foglaló, 2016-ban megjelent felmérés szerint az ARDS-ben szenvedő betegek kevesebb, mint 16%-át helyezik ilyen helyzetbe (Bellani).

Az eljárást, az orvosok és a nővérek szerepét, a légzés-terapeuták teendőit részleteiben ismerteti Dannette Michell (Christiana Care Health System, Newark, Delaware) és Maureen Seckel nemrégiben megjelent tanulmánya.  A szerzők szerint tradícionálisan az orvos utasítja a nővért a beteg hasra fordítására, de az intenzív terápiás részlegeken nincs kialakult standard gyakorlat.

A protokoll értelemszerűen egy átmeneti, a beteget az oldalára fektető- lépést is tartalmaz, amikor a személyzetnek különösen ügyelnie kell a betegbe bevezetett minden tubusra, infúzióra, csőre és vezetékre. Az átmeneti oldalt fektetés segítségével meg lehet előzni a káros mozdulatokat. „Néhány beteg nagyon rosszul érzi magát, amikor átfordítják, ilyenkor vissza kell fordítani.” A hasra fektetett beteg különböző testrészeinek alápárnázásához célszerűbb géllel töltött párnákat használni szivacspárnák helyett, mivel a géltöltetűek ismételten használhatók, könnyen tisztíthatók, és hatásosan csökkentik a fokozott nyomásnak kitett pontok terhelését.

Gyakori téves felfogás, hogy a beteg átfordításához nincs szükség különleges, mechanikusan mozgatható betegágyra, az eljáráshoz az intenzív egységekben használatos ágyak is tökéletesen megfelelnek, kevésbé drágák, és nem kell hosszú időt várni a speciális ágyak beszerzésére. A beteg átfordításához elméletileg legalább négy ember szükséges, de a beteg testsúlyától függően esetleg több szakemberre is szükség van (általában 16 beteg kg-onként ajánlatos egy ember részvétele). A munkába orvosok, segédnővérek, küldöncök is befoghatók, ha megértik szerepüket, de sokkal célszerűbb, ha rendszeres gyakorlással mindenki elsajátítja a szükséges mozdulatokat. Ha ez sikerül, akkor a gyakorlatlan esetben akár 1 órát is felemésztő ügyetlenkedés helyett a művelet 15-20 perc alatt elvégezhető, ami mind a betegnek, mind a személyzetnek jóval kisebb terhelést jelent. Mivel ezek a betegek lélegeztetőgéphez és különböző tubusokhoz vannak kötve, az átfordítási művelet előtt és után egy orvosnak kell ellenőriznie, hogy minden megfelelően működik-e.

Dr. Michelle Ng Gong (Montefiore Medical Center in Bronx, New York) szerint kihívást jelent az orvos számára a beteg hasonfekvő helyzete, mivel nem látja előröl a súlyos beteg mellkasát, és nem látszanak egyértelműen a tubusok és a vezetékek sem. Ha kardiopulmonális újraélesztésre lenne szükség, akkor a beteget azonnal vissza kell fordítani. A hasonfekvésben nem bízó orvosok szerint inkább extrakorporális membrán oxigenizációt (ECMO-t) kellene végezni, ami viszont invazív és sokkal-sokkal drágább.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > SCCM 2019

2. American Journal of Respiratory Critical Care Medicine

3. JAMA

4. AACN Advanced Critical Care

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.