Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 26
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-11-05

Az 1-es típusú diabétesszel élő felnőttek kezeléséről szóló, nemrégiben közzétett konszenzusos nyilatkozatban összehasonlítják az 1-es típusú diabeteses felnőtt populáció kiterjedten foglalkozik az egyedi klinikai szükségletekkel.

#2
OTSZ Online
2021-06-11

Szakértők kezdeményezték a hasnyálmirigy‑szigetsejtek transzplantáció besorolásának módosítását, a jelenlegi biológiai gyógyszerről humán szervvé.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2021-04-27

Az új inzulinkészítmények és az egyre fejlettebb inzulinbeadási eszközök mellett a legforradalmibb változások a folyamatos glükózmonitorozásban, az inzulinpumpa-kezelésben és a diabetes-gondo­zás digitalizációjában következtek be. 

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-07-01

A szerzők az amyloidosisok aktuális osztályozását, elnevezését, a kórfolya­mat alapvető szabályait ismertetik. Áttekintik a legfontosabb szisztémás és lokális amyloidosis szindrómák sajátosságait, a diagnózis felállításának segédeszközeit és a terápia ma még szegényes lehetőségeit.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-12-08

Egy régóta ismert, eddig a malária kezelésre használt gyógyszercsoport segíthet új béta-sejteket előállítani az elpusztult vagy funkcionálisan károsodott inzulintermelő sejtek helyett. 

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-07-02

Nemzetközi kutatócsoport olyan vakcina kipróbálásáról számolt be, amely a béta-sejtek proinzulinját testidegenként felismerő immunsejteket szelídíti meg, egyelőre csak időlegesen.

#7
OTSZ Online >> PR cikkek
2012-10-25
#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2012-04-13

Metformin szedése mellett hiperglikémiás cukorbetegek 8 hétig folytatott bázisinzulin-kezelésével javítható az endogén inzulin szekréciója – ezt mutatták ki német szerzők olyan vizsgálati elrendezésben, amely lehetővé tette a krónikus inzulinpótlás béta-sejt-működésre gyakorolt hatásának a pillanatnyi vércukorszint különbségeitől függetlenített vizsgálatát.
Diabetes Care, 2011. szeptember

#9
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-04-10

Jelenleg sem az MRI, sem a PET/SPECT analízis nem alkalmas arra, hogy mennyiségileg értékelhető és hiteles térbeli képet adjon az ember béta-sejt-tömegéről. A térbeli felbontás várható javulása a specifikus jelölőanyagokkal együtt lehetővé teszi majd az emberi béta-sejtek ábrázolását. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-04-10

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség alapvetően különböző kórképek. A 2-es típusú diabétesz kezdetét jelző hiperinzulinémia kompenzatorikus reakció, amit az endokrin hasnyálmirigy a túlsúllyal kapcsolatos (vagy genetikai hajlam talaján kialakult) inzulinrezisztenciára ad. Az 1-es típusú diabétesz bevezető szakaszában makrofágok, T-limfociták és más immunsejtek szűrik be a Langerhans-szigeteket és indítják el gyulladáskeltő citokinjeikkel a béta-sejtek apoptózisát. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.