hirdetés

A Langerhans- szigetsejtek időskori pusztulása

A szigetsejtek elvesztését gátló terápiák nagy segítséget nyújthatnak az időskori cukorbetegség megelőzésében.

hirdetés

A Digestive and Liver Disease folyóiratban december 7-én jelent meg a Tokyo Metropolitan University kutatóinak cikke, amelyben az időskorban kialakuló cukorbetegség szövettani okait vizsgálták életkor és nemek szerinti bontásban. A kutatás során a különböző korcsoportoknál és nemeknél a szigetsejtek pusztulása miatt elvesztett sejttípusok kulcsfontosságú tendenciáit azonosították, és megállapították, hogy az ICL (islet cell loss) jelensége az idősek körében meglehetősen gyakori, ami túlnyomórészt sajnos az inzulintermelő béta-sejtek számának csökkenését jelenti. Ez lehet az időskori cukorbetegség oka, így az eredmények segíthetnek új, preventív kezelések kidolgozásában.

A hasnyálmirigy az emberi emésztőrendszer hihetetlenül fontos része, különösen a vércukorszint szabályozásában, elsősorban az inzulin exkréciója miatt. Bár a hasnyálmirigy minden része létfontosságú, az egyes részek eltérő funkciókkal rendelkeznek. A hasnyálmirigy - felfedezőjük után Langerhans-szigeteknek nevezett - hormontermelő (endokrin) sejtjei  a hasnyálmirigy összes sejtjének csak kis hányadát, körülbelül 1%-át teszik ki, így a morfológiájukban vagy állapotukban bekövetkező bármilyen változás súlyos egészségügyi problémák kiváltó oka lehet.

Shuang-Qin Yi professzor vezetésével a kutatócsoport a hasnyálmirigy ICL jelenségét tanulmányozta, amelyben mikroszkóp alatt látszik, hogy üregek figyelhetők meg ezekben a sejtsziget-csoportokban. Ez arra késztette a kutatócsoportot, hogy alapos vizsgálatot végezzenek az elhalálozásuk előtt hasnyálmirigy-betegségben nem szenvedő, 65 és 104 év közötti emberek holttestéből vett hasnyálmirigy-metszeteken (a szigetsejtek elvesztését egészséges populációkban eddig ritkán tanulmányozták). A sejtvesztés mértékét minden egyes mintában a festett metszetek mikroszkóp alatti megfigyelésével és a képek elemzésével állapították meg. A vizsgálat során a kutatók az életkor és a nemek szerinti tendenciákra összpontosítottak, és különös figyelmet fordítottak a hasnyálmirigyben megmaradt sejtek típusára, elsősorban a négy leggyakrabban előforduló sejttípusra, az alfa-, béta-, delta- és PP (pankreász polipeptid-termelő) sejtekre.

Míg a többi sejttípus esetében nem volt kimutatható említésre méltó tendencia, a hasnyálmirigyben a béta-sejtek aránya az ICL hatására jelentős csökkenést mutatott. Ez arra enged következtetni, hogy az időskori ICL nagyrészt a szigetsejtek béta sejtjeinek elvesztését jelenti. Az ICL korrelációt mutatott a hasnyálmirigy mikroszkópos elváltozásaival is, amelyeket pankreász intraepitéliális neopláziáknak (PanIN; pancreatic intraepithelial neoplasias) neveznek, míg a súlyos ICL kevésbé volt gyakori idősebb korban.

Érdekes módon a kutatók azt találták, hogy a nőknél nagyobb valószínűséggel fordult elő súlyos ICL. Ezek az eredmények összhangban vannak a Nemzetközi Diabétesz Alapítvány (International Diabetes Foundation) 2021-ben bemutatott adataival, amelyek szerint a 70 év feletti nőknél magasabb volt a cukorbetegség előfordulása, mint a férfiaknál, míg a 70 év alatti korcsoportban még pont fordított volt ez az arány. A mostani vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a szigetsejtek elvesztésének jelensége az időskorban kialakuló cukorbetegség egyik fő mozgatórugója lehet, különösen nőknél. Ezért az olyan beavatkozások, amelyek célja a béta-sejtek pusztulásának megakadályozása, hatékony preventív terápiát jelenthetnek az időskori cukorbetegség elleni küzdelemben.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Loss of cells in pancreas in the elderly may cause age-related diabetes

A new histopathological phenomenon: Pancreatic islet cell loss in the elderly population

Irodalmi hivatkozás:

Rujia Li et al, A new histopathological phenomenon: Pancreatic islet cell loss in the elderly population, Digestive and Liver Disease (2023). DOI: 10.1016/j.dld.2023.11.031

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.