hirdetés

Cagrilintid + semaglutid a diabezitás megelőzésére

A hosszú hatású amilin-analóg cagrilintid és a glükagonszerű peptid-1 agonista semaglutid együttes alkalmazása 2-es típusú a glükózszabályozás javulása mellett a testsúlyt is jelentősen csökkentette.

hirdetés

Dr. Juan P. Frias itt, az American Diabetes Association (ADA) 83. tudományos ülésén ismertette az eredményeket, amelyeket egyidejűleg a The Lancet című folyóiratban is közzétettek.

Ebben a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereken végzett 2. fázisú vizsgálatban klinikailag releváns javulást figyeltek meg a cagrilintid és semaglutid (CagriSema) alkalmazásával a glikémiás kontrollban – a normál HbA1c tartományban töltött idő és a folyamatos glükózmonitorozás (CGM) alapján -, valamint olyan mértékű testsúlycsökkenést, amelyről korábban nem számoltak be ebben a populációban alkalmazott farmakoterápiák esetében. A CagriSema elfogadható biztonsági profillal is rendelkezett.

A két szer szinergikus hatást mutatott mind a glikémiás kontroll, mind a testsúlycsökkentés tekintetében. "A CagriSema a bélhormon-analógok sorában a következő, amely új korszakot jelenthet az elhízás kezelésében és a diabezitás - a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás együttes előfordulása - megelőzésében" - írja a The Lancet szerkesztőségi kommentárjában Dr. Caroline M. Apovian és Dr. Marie E. McDonnell (Harvard Medical School).  

A cagrilintid és a semaglutid egyaránt "hatékonyan késlelteti a gyomorürítést, elnyomja a glükagon felszabadulását, és részt vesz az étvágy és a jóllakottság szabályozásában az agyban", együttes alkalmazásuk az eredmények szerint "mind a glikémiás kontroll, mind a fogyás tekintetében szinergista hatású".

"Bár a bariátriai műtét továbbra is a leghatékonyabb a súlyos elhízás kezelésére, a legerőteljesebb súlycsökkenést, a 2-es típusú cukorbetegség remisszióját és a kardiovaszkuláris mortalitás csökkenését eredményezi, de a közeljövőben talán a kombinált metabolikus hormonterápiákkal is elérhető lesz mindhárom cél.

Három kezelésre randomizált 92 beteg

A kis esetszámú fázis 2 vizsgálatba a kutatók 2021 augusztusa és októbere között az Egyesült Államok 17 helyszínén 92, 2-es típusú cukorbeteg és ≥ 27 kg/m2 testtömegindexű (BMI) felnőttet vonta be, akik metformint (73%) vagy metformint és SGLT2-gátlót (27%) szedtek. A betegek átlagéletkora 58 év volt, és 64%-uk férfi. Az átlagos HbA1c-érték 8,4% volt, az átlagos testsúly pedig 106 kg. A betegeket 1:1:1 arányban randomizálták heti egyszeri, maximum 2,4 mg semaglutid és 2,4 mg cagrilintid (CagriSema, két injekciós tollban adva), 2,4 mg semaglutid (plusz placebo) vagy 2,4 mg cagrilintid (plusz placebo) adagot kapjanak.

Mind a cagrilintidet, mind a semaglutidot a dán Novo Nordisk cég gyártja. A semaglutidot az Egyesült Államokban már engedélyezték 2-es típusú cukorbetegség kezelésére Ozempic néven, valamint a fogyás céljára Wegovy néven. A cagrilintid forgalomba hozatalát még nem engedélyezték. 

A kezelés dózisát 4 hetente emelték 0,25-0,5-0,0-1,7 mg-ról 1,0-1,7 mg-ra a 16 hetes 2,4 mg-os fenntartó dózisig. A betegek ezután egy 16 hetes fenntartó fázisba léptek, amelyet egy 5 hetes követési időszak követett.

A legfontosabb eredmények:

A HbA1c-érték csökkenése 32. hétre a kiindulási értékhez képest (elsődleges kimenetel) -2,2% volt a CagriSema, -1,8% a semaglutid és -0,9% a cagrilintid esetében, de nem volt szignifikáns különbség a CagriSema és a semaglutid hatása között (-0,4%; P = 0,07). A másodlagos kimenetelben azonban szignifikánsan nagyobb különbség mutatkozott a HbA1c-értékben 32 hét után a CagriSema-val szemben a cagrilintiddel (-1,3%; P<0,0001). A CagriSema csoportban a betegek 89%-a érte el a HbA1c < 7%-ot. Az egyéb másodlagos végpontok tekintetében a testsúly 32 hét alatt szignifikánsan nagyobb mértékű csökkenést mutatott a CagriSema adagolásakor a cagrilintiddel vagy semaglutiddal szemben, a CagriSema csoportban a betegek 71%-a érte el a testsúly > 10%-os csökkenését. A CagriSema csoportban a betegeknél klinikailag releváns javulás mutatkozott a vérnyomás, a lipidek és a nagy szenzitivitású C-reaktív fehérje tekintetében is. A nemkívánatos eseményeket a CagriSema-kezelésben részesült betegek 68%-ánál, a semaglutiddal kezeltek 71%-ánál és a cagrilintiddel kezeltek 80%-ánál jelentettek. Ezek többnyire enyhe vagy mérsékelt gasztrointesztinális események voltak, összhangban az e két gyógyszerosztályban korábban tapasztaltakkal.  A gasztrointesztinális mellékhatások alacsony szintje összefüggésben lehetett a lassabb adagolási titrálással. A vizsgálatban részt vevő betegek nem kaptak diétás tanácsadást, ellentétben a STEP-2 vizsgálattal, ahol a semaglutiddal elért súlycsökkenés kétségtelenül nagyobb volt, mint ebben a vizsgálatban.  A CagriSema csoportban a normál vércukorszint-tartományban töltött idő a kiindulási 40%-ról a 32. hétre 89%-ra emelkedett, szemben a semaglutiddal mellett mért 76%-os és a cagrilintid adagolás esetén tapasztalt 72%-os értékkel.

"A 2-es típusú cukorbetegség GLP-1 agonista és amilin analóg kombinációjával történő kezelésének hatékonyságát és biztonságosságát elemző első fázis 2 klinikai vizsgálat eredményei nyomán a szerzők azt tervezik, hogy a CagriSema- hatását ebben a populációban hosszabb és nagyobb fázis 3 vizsgálatok keretében fogják kutatni.

A vizsgálatot a Novo Nordisk támogatta.

Forrás:

ADA 2023 Scientific Sessions. Presented on June 23, 2023.

Lancet. Published online June 23, 2023. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)01163-7/fulltext és https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)01291-6/fulltext

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.