hirdetés

Berberin a "természet Ozempic”je?

A növényi eredetű, a hagyományos kínai orvoslásban használt berberin egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közösségi médiának köszönhetően.

hirdetés

A közösségi média influencerei "Nature's Ozempic"-nek titulálva népszerűsítik a vegyületet, azt állítva, hogy szedésének köszönhetően fogytak. A TikTok-on a #berberberine hashtag a cikk írásakor több mint 77 millió megtekintéssel rendelkezik. A kapható berberin sárgás-narancsos por formájában kerül kapszulában, vagy tablettába keverve kapható. Különböző növények, köztük az aranyvessző és a borbolya gyökereiből, szárából és leveleiből vonják ki. Használatát emellett az inzulinrezisztencia, a policisztás petefészek szindróma, sőt a rák ellen is hirdetik, de az egészségügyi szakértők figyelmeztetik a potenciális felhasználókat, hogy nincsenek szilárd bizonyítékok a vegyület hasznosságáról. A berberin online népszerűségére reagálva a National Center for Complementary and Integrative Health (Nemzeti Kiegészítő és Integratív Egészségügyi Központ) is figyelmeztetést adott ki, amely szerint "nincs elég szigorú tudományos bizonyíték annak megállapítására, hogy hatékony-e".

Szilárd bizonyítékok hiánya

A szakemberek egyetértenek azzal, hogy a fogyásra gyakorolt hatásával kapcsolatos állítások nem támaszthatók alá a jelenleg rendelkezésre álló szakirodalmi bizonyítékok alapján.

A berberin elhízásra gyakorolt hatását értékelő 12 randomizált, kontrollált vizsgálat áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a kezelés mérsékelten csökkentette a testsúlyt. A bevont vizsgálatok csak néhány hónapos időtartamra vonatkoztak, kis létszámú résztvevőkkel, és nem a súlycsökkenés volt az az elsődleges kimenetel.

Egy másik, 35 - többnyire állatokon és emberi sejteken végzett, ki esetszámú - vizsgálatot tartalmazó áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a berberin ígéretesnek bizonyult a vércukorszint csökkentésében. Egy külön vizsgálat megállapította, hogy a berberin kezelés valójában növelte a patkányok testsúlyát és étvágyát. Az, hogy a berberin pontosan hogyan váltja ki ezeket a hatásokat, nem teljesen világos. Számos tanulmány az AMP-aktivált protein-kináz aktiválására utal, amely patkányoknál javítja a glükóztoleranciát. A metformin, a 2-es típusú cukorbetegeknél a glikémiás kontroll javítására használt gyógyszer hasonló módon működik. Más kutatók a berberin és a bélmikrobiom közötti kapcsolatot feltételezik a 2-es típusú cukorbetegségre és a fogyásra gyakorolt hatásánakhátterében, bár az ezt a kapcsolatot alátámasztó klinikai adatok bizonytalanok.

 

Kísérletezés a berberinnel

Annak ellenére, hogy nincsenek a berberin testsúlykezelésre és elhízásra való felhasználását alátámasztó bizonyítékok, úgy tűnik, hogy az érdeklődés növekszik iránta. Ennek egyik oka az lehet, hogy az életmódbeli beavatkozások a legtöbb elhízott ember számára nem elegendőek ahhoz, hogy jelentős mértékben képes legyen lefogyni. A másik, hogy az újonnan felfedezett testsúlycsökkentő szerek hozzáférhetősége korlátozott, ára magas.

A táplálékkiegészítő körüli felhajtás nem is olyan meglepő. A 2019-2023-as Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés (NHANES) adatai szerint az Egyesült Államokban a felnőttek mintegy 42%-a elhízott, ami arra utal, hogy komoly szükség van hozzáférhető gyógyszerekre az állapot kezelésére. A berberin recept nélkül kapható, és jóval olcsóbb, mint a legtöbb újabb, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által jóváhagyott, fogyókúrás célú gyógyszer. A Wegovy, az elhízás kezelésére engedélyezett szemaglutid akár 1300 dollárba is kerülhet csomagonként; az Ozempic, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére engedélyezett szemaglutid pedig több mint 1000 dollárba kerülhet havonta.

Az amerikai kormányzati elszámoltatási hivatal jelentése szerint a fogyni próbáló felnőttek közül csak körülbelül 3% mondta, hogy vényköteles gyógyszert szed a fogyás érdekében. Ez a jelentés 2013-2016-os adatokat tartalmaz, tehát még azelőtti, hogy a Wegovy-t engedélyezték volna krónikus testsúlycsökkentés indikációban.

Az Ozempic vagy Wegovy a GLP-1 hormon hatását utánozva segítik az étvágy csökkentését. A szemaglutid hatékonyságát vizsgáló klinikai vizsgálat során a szert 68 héten keresztül szedő elhízott felnőttek, életmódbeli változtatásokkal kombinálva testsúlyuk körülbelül 15%-át veszítették el. Az FDA jóváhagyása ezen és három másik vizsgálaton alapult, amelyek hasonlóan jelentős súlycsökkenést mutattak ki. A vizsgálatok dokumentálják a gyógyszer szedésének számos, elsősorban gyomor-bélrendszeri jellegű mellékhatását is. A berberin rövid és hosszú távú hatásai ezzel szemben kevésbé egyértelműek, a klinikai vizsgálatok némelyike leggyakoribb mellékhatásként hasmenésről és gyomorpanaszokról számolt be, de más gyógyszerekkel való lehetséges kölcsönhatásokat nem ismerjük.

A berberin adagolása, formulái és minősége minden egyes vizsgálatban és termékben eltérő, mivel az étrendkiegészítőknek nem kell átesniük a gyógyszerhatóságok ellenőrzésén. A szabályozás hiánya miatt egyes vállalatok stimulánsokat adnak a berberinhez, hogy fokozzák annak esetleges fogyókúrás hatását. Ezek az adalékanyagok károsan befolyásolhatnak bizonyos egészségügyi állapotokat vagy mellékhatásokat, például szorongást okozhatnak.

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/993949

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.