hirdetés

A szemaglutid kardiovaszkuláris előnyei

A testsúlycsökkentő szemaglutid 20%-kal csökkentette a súlyos nemkívánatos kardiovaszkuláris eseményeket előfordulását.

hirdetés

A szemaglutid (Wegovy) jelentősen, 20%-kal csökkentette a súlyos nemkívánatos kardiovaszkuláris eseményeket (MACE) a placebót kapó betegekhez képest a mérföldkőnek számító SELECT vizsgálatban, amelyben több mint 17 000 túlsúlyos vagy elhízott, kialakult szív- és érrendszeri betegségben (CVD) szenvedő, nem cukorbeteg személy vett részt.

A Novo Nordisk által augusztus 8-án közzétett SELECT-eredmények szerint a heti 2,4 mg szemaglutid szubkután injekciót kapott, nem diabeteszes, elhízott vagy túlsúlyos személyeknél a kardiovaszkuláris halálozás, a nem halálos szívinfarktus és a nem halálos stroke kombinált végpontjának előfordulása jelentősen, 20%-kal csökkent. A közleményben hangsúlyozták, hogy a szemaglutidkezelés mindhárom különálló végpont előfordulási gyakoriságát csökkentette, e csökkenések mértékét azonban nem közölték, ahogyan a kezelés és a követés időtartamát sem.

Az eredmények a heti 2,4 mg-os szemaglutid-injekciók biztonságosságáról és tolerálhatóságáról a korábbi jelentésekkel megegyezően nyilatkoztak. A szemaglutid Wegovy néven 2021-ben kapott forgalomba hozatali engedélyt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól testsúlycsökkentésre, 2017-ben pedig 2-es típusú cukorbetegek glükózszabályozására, heti 2,0 mg-os maximális dózisban (erre a kórképre Ozempic néven forgalmazzák).

A SELECT 2018-ban kezdődött, és 41 ország több mint 800 helyszínén 17 604 elhízott vagy túlsúlyos, 45 évesnél idősebb felnőttet osztottak be véletlenszerűen szemaglutidot vagy placebót kapó csoportra. A vállalat közleménye szerint a vizsgálatban összesen 1270 olyan résztvevőt vontak be, akiknél korábban egy MACE esemény fordult elő, de azt nem közölték, hogy ezek a betegek milyen arányban kaptak kezelést, illetve placebót.

Kommentárjában Dr. Naveed Sattar (University of Glasgow) endokrinológus, aki nem vett részt a vizsgálatban, így nyilatkozott: "A SELECT első vonalbeli eredményei izgalmasak, mivel a szívinfarktus és a stroke megelőzése egy testsúlyt is csökkentő olyan gyógyszerrel nagyon fontos sok beteg számára, különösen, ha -mint az igen valószínű-  a betegek életminősége jelentősen javul a kapcsolódó testsúlycsökkenés miatt" "nem tudjuk, hogy a szemaglutid súlycsökkentő hatása - az erekre vagy a szívre gyakorolt egyéb közvetlen hatások mellett milyen mértékben felelős a kardiovaszkuláris események 20%-os csökkenéséért, és további adatokra van szükség ahhoz, hogy ezt megpróbáljuk kideríteni".

Az elhízás megítélésének megváltoztatása

"A mai napig nincs olyan engedélyezett testsúlycsökkentő gyógyszer, amely a bizonyítottan hatékony testsúlycsökkentés mellett csökkenti a szívroham, a stroke vagy a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát" - mondta Martin Holst Lange, a Novo Nordisk fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke a vállalat sajtóközleményében. "A SELECT egy mérföldkőnek számító vizsgálat, és bebizonyította, hogy a 2,4 mg szemaglutid képes megváltoztatni az elhízás megítélését és kezelését."

A fogyást segítő korai orvosi lehetőségek közül többnek jelentős mellékhatásai voltak, beleértve a megnövekedett MACE-arányokat, ami az orvosok körében az elhízás elleni szerek biztonságosságával kapcsolatos általános óvatossághoz vezetett, valamint ahhoz, hogy az orvosilag segített fogyás bölcsessége az egészségre gyakorolt előnyökkel járjon.

A szemaglutid az inkretin GLP-1 hatását utánzó szerek osztályába tartozik. A GLP-1-agonisták e csoportjának fogyás céljára történő bevezetése 2014-ben kezdődött, amikor a liraglutid (Saxenda), napi egy 2,4 mg-os szubkután injekció formájában történő alkalmazása megkapta az FDA jóváhagyását, és z az első lépést jelentette e gyógyszercsoport biztonságos és hatékony fogyókúrás alkalmazásának megalapozása felé, új korszakot nyitva az elhízás kezelésében.

A Novo Nordisk közleménye szerint a SELECT eredményeit egy későbbi 2023-mas tudományos ülésen ismertetik részletesen és teljeskörűen.

A SELECT vizsgálatot a szemaglutidot (Wegovy) forgalmazó vállalat, a Novo Nordisk szponzorálta.

 

Forrás: Novo Nordisk sajtóközemény 2023.08.08.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.