hirdetés

GLP-1 és a rákellenes védekezés

A GLP-1 analógok az Obesity című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint segíthetnek a természetes rákellenes védekezés helyreállításában.

hirdetés

A GLP-1 analógok, a GLP-1 hormon hatásait utánzó glükagonszerű peptid-1 receptor agonisták - amelyeket a teltségérzet meghosszabbítását elősegítő hatásuk okán rendkívül széles körben alkalmaznak elhízás elleni kezelésként-, az Obesity című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint segítik a nem működő, természetes rákellenes sejtek védekező funkciójának helyreállítását, és emiatt - elméletük szerint- csökkenthetik az egyén rákkockázatát.

Az elhízás a rák számos formájával, a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással és más betegségekkel, valamint a megnövekedett halálozással hozható összefüggésbe. Bizonyított, hogy a rákellenes védekezést biztosító sejtek működése csökken az elhízott és/vagy túlsúlyos embereknél, bár e működéscsökkenés mechanizmusa nem tisztázott. Egy új tanulmány szerint a GLP-1 alapú fogyókúrás gyógyszerek közvetlenül aktiválják ezeket - az elhízás következtében- csökkent működésű rákellenes immunsejteket. A szerzők azt is kimutatták, hogy a GLP-1 gyógyszerek rákmegelőző hatása a súlycsökkentő hatásuktól függetlenül érvényesül, ugyanis közvetlenül állítják helyre a szervezetben keringő természetes ölősejtek, vagyis az NK- (natural killer) sejtek anyagcseréjét, ezáltal a rákos sejtek elpusztítására való képességüket. Az NK-sejtek a veleszületett immunrendszer limfocita sejtjei, amelyek normálisan az immunrendszer kórokozókra adott gyors válaszának fontos alkotóelemei. Korábbi kutatások összefüggést találtak az elhízás és a károsodott NK-sejtek között, amelyek kevésbé képesek elpusztítani a rosszindulatú sejteket, így az elhízott emberek számos rákos megbetegedés nagyobb kockázatának vannak kitéve.

GLP-1 gyógyszerek és fogyás

A vizsgálathoz írországi Maynooth Egyetem kutatói olyan 20 elhízott embertől vettek sejtmintát, akik épp elkezdték a tervezett 6 hónapig tartó heti egyszeri 0,25 milligramm (mg) szemaglutid injekciót tartalmazó GLP-1 kezelést. A paciensek NK-sejt-funkcióját és anyagcseréjét három módszerrel elemezték: multicolor áramlási citometriával, enzimhez kötött immunszorbens - és citotoxicitási vizsgálatokkal. A 6 hónapos kezelés után a résztvevőknél a GLP-1 súlycsökkentő hatásától függetlenül helyreállt az NK-sejtek anyagcseréje és funkciója.

Elhízás és az NK-sejtek működési zavara

Bár az elhízás és az NK-sejtek közötti összefüggésről már sokan beszámoltak, de e hatás mechanizmusáról egyelőre csak találgatások születtek. Az elhízás fokozza a krónikus gyulladást, ami a szervezet valamennyi sejtjére hatással van. és az egész szervezetben hatással van a sejtekre. Számos tényezőt hoztak összefüggésbe az NK-sejtek diszregulációjával - a leptintől a zsírsavakig. 2018-ban Lydia Lynch laboratóriuma bizonyította, hogy az elhízás esetén emelkedett a zsírsavak, amelyek, közvetlenül befolyásolják az NK-sejtek működését, de mivel az NK sejtek glükózt égetnek, nem pedig zsírt, ez a hatás anyagcseréjük 'kikapcsolásával' történhet.

A GLP-1 gyógyszerek hatása az elhízásra, a rákra

A mostani vizsgálat 20 résztvevőjéből mindössze kilenc veszített klinikailag jelentős mértékben testsúlyából a 6 hónap alatt. De akik nem fogytak, azoknál is megfigyelhető volt az NK-sejtek funkciójának javulása. Nem észleltek kapcsolatot a fogyás mértéke és az NK-sejtek javulásának mértéke között.

A tanulmány nyilvánvalóan felveti azt a kérdést, hogy minden elhízott embernek ki kellene-e próbálnia egy GLP-1 gyógyszert a rák kockázatának csökkentése érdekében.

A cikkhez fűzött kommentárok megjegyezték, hogy az elhízásra a GLP-1 nem mindig a legjobb kezelés. Igen nagy a testtömegindex esetén a gyomorszűkítő műtét jobb megoldás lehet, mert a gyógyszereket hosszú távon kell szedni ahhoz, hogy tartós hatásuk legyen.

Azoknál az embereknél, akiknek az NK diszfunkciója genetikai eredetű és nem az elhízással kapcsolatos, a GLP-1 valószínűleg nem nyújtana semmilyen előnyt. Ahol környezeti tényezők okozzák az NK diszfunkciót, ott lehetséges, hogy a GLP-1 fokozhatja az NK-sejtek működését, ezt azonban a kommentátor a jelenlegi kis esetszámú vizsgálat alapján jelenleg nem tartja bizonyítottnak.

Forrás:

Conor De Barra C, Mohammed Khalil M, Arimin Mat A, et al: Glucagon-like peptide-1 therapy in people with obesity restores natural killer cell metabolism and effector function Obesity 09 May 2023 https://doi.org/10.1002/oby.23772

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.