hirdetés

Új duális agonista súlycsökkentő injekció

Egy új, glukagonszerű peptid-1 (GLP-1)/glukagon kettős receptor agonista egy 2. fázisú vizsgálatban eredményesen csökkentette az elhízott 2-es típusú cukorbetegek testsúlyát.

hirdetés

Julio Rosenstock (University of Texas Southwestern Medical Center in Dallas) az ObesityWeek ® 2022 rendezvényen mutatta be a nagyon ígéretesnek tűnő vizsgálati eredményeket.

A fázis 2 vizsgálatba a kutatók 411 olyan 18-75 éves, 2-es típusú cukorbeteget vontak be, akik testtömeg-indexe (BMI) 25-50 kg/m2 és HbA1c-jük 7-10%-os volt és metformin terápia mellett stabilnak bizonyult. A résztvevők átlagéletkora 57 év volt, és 57%-uk volt a férfi. Átlagos HbA1c-értékük 8,1, átlagos BMI-jük 34 kg/m2, átlagos derékbőségük 110 cm volt. A résztvevőket véletlenszerűen nyolc, nagyjából 50 betegből álló csoportba sorolták.

A BI 456906 hat dózisának (0,3 mg/héttől 1,8 mg-ig hetente kétszer) hatását hasonlították össze a GLP-1 agonista szemaglutid (Wegovy, Novo Nordisk) heti 1 mg-jával, illetve placebóval. A betegek átlagos kezdeti testsúlya 97 kg volt. 4 hónap elteltével a legmagasabb vizsgált BI 456906 dózist (hetente kétszer 1,8 mg szubkután injekciót) kapott betegeknek kezdeti testsúlyuk átlagosan 9%-át (57%-uk legalább 5%-át, 35%-uk pedig legalább 10%-át), vagyis nagyjából 8,7 kg-ot sikerült leadniuk.

Azok a betegek, akik heti 0,3; 0,9; 1,8 és 2,7 mg/hét adagot kaptak az új gyógyszerből, 16 hét után 1,9; 4,4; 6,6 és 6,7%-ot veszítettek kezdeti testsúlyukból. Azok a betegek, akik hetente kétszer 1,2 mg-ot, illetve 1,8 mg-ot kaptak, még többet fogytak, kezdeti súlyuk 7,2%-át, illetve 9%-át. A legmagasabb dózis mellett a betegek derékkörfogata átlagosan 13 cm-rel, HbA1c értékük pedig 1,9%-kal csökkent, ami nagyon erőteljesnek mondható.

Az összehasonlításként 1 mg-os szemaglutid dózist kapó betegek kezdeti súlyuk 5,4%-át (38%-uk kezdeti testtömegük legalább 5%-át, 16%-uk pedig legalább 10%-át), vagyis nagyjából 5,2 kg-ot, a placebót kapó betegek pedig kezdeti súlyuk 1,2%-át veszítették el.

A kísérleti anyag mellékhatásprofilja nem különbözött az ebbe az osztályba tartozó többi gyógyszerétől, mondta fő nemkívánatos események a gyomor-bélrendszeri eredetűek voltak. A betegek 78%-a jelentett nemkívánatos eseményeket, leggyakrabban hányingert (a betegek 34%-a), hányást (18%) és hasmenést (16%). A betegek mindössze 1,3%-ánál fordult elő gyógyszerrel kapcsolatos súlyos nemkívánatos esemény. A betegek összesen 16%-a hagyta abba a terápiát.

Dan Bessesen, MD, a The Obesity Society elnöke azonban az izgalmasnak tartott adatok ellenére két fontos szempontra hívta fel a figyelmet. Az egyik, hogy a vizsgálat egy 2. fázisú vizsgálat volt, amiben az egyes dózisoknál vizsgált alanyok száma viszonylag kicsi, és a követés nem tart sokáig tehát nem szabad határozott következtetéseket levonnunk a szer hatásosságáról. A másik, hogy a szemaglutid dózisa a cukorbetegségben használt „régi” 1 mg-os dózis volt, és nem az új 2 mg-os dózis, és nem is a testsúlycsökkentésre javallt 2,4 mg-os dózis, így a vizsgálatban nem a szemaglutid maximális engedélyezett dózis szerepelt komparátorként, tehát nem mondhatjuk, hogy az új, duális agonista BI456906 jobb lesz, mint a szemaglutid.

A BI 456906 a Boehringer Ingelheim és a Zealand Pharma közös fejlesztése. A licencszerződés értelmében a Boehringer Ingelheim finanszíroz minden kutatást, fejlesztést és kereskedelmi forgalomba hozatalt.

ObesityWeek ® 2022. Absctract Oral-063.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.