hirdetés

Testsúlycsökkentés liraglutiddal és lenyelhető gyomorballonnal

A lenyelhető gyomorballon és a liraglutid együttes alkalmazása körülbelül 4 hónap elteltével jelentős, átlagosan 18 kg-os testsúlycsökkenést eredményezett.

hirdetés

Az Allurion a világ első és egyetlen lenyelhető gyomorballonja, amelyet műtét, endoszkópia vagy érzéstelenítés nélkül helyeznek be, és körülbelül 16 hét elteltével természetes úton ürül ki.

Az Allurion programmal jelentős testsúlycsökkenést lehetett elérni a túlsúlyos és elhízott egyéneknél műtéti beavatkozás nélkül. A gyomorballon a glükagonszerű peptid 1 (GLP-1) agonista liraglutid (Saxenda, Novo Nordisk) napi szubkután injekciójának alkalmazásával együtt biztonságos és hatékony azoknál, akiknek további fogyásra van szükségük. A ballon átlagosan 16 hétig maradt a résztvevők gyomrában, a liraglutidot pedig átlagosan 4 hónapig alkalmazták, ami a testtömegindex (BMI) átlagos 6,4 kg/m2-es (és a testtömeg átlagosan 18 kg-os) csökkenését eredményezte.

Dr. Adelardo Caballero, spanyol kutató elmondta, hogy az elmúlt több mint 6 évben mintegy 2500 esetben sikeresen és biztonsággal alkalmazták az Allurion ballont, melyet az utóbbi 3 évben GLP-1 agonisták adásával kombináltak. A liraglutid napi rendszerességgel, szubkután formában történő alkalmazása Európában engedélyezett és hatékony túlsúly és enyhe elhízás esetén, és a ballonnal történő kombinált alkalmazása szintén nagyon népszerű.

A jövőben a szintén GLP-1 agonista szemaglutid heti egyszeri vagy a kettős glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) agonista és glükózfüggő inzulinotróp polipeptid (GIP) agonista („twincretin”) tirzepatid (Mounjaro) kombinált alkalmazása a lenyelhető Allurion gyomorballonnal vagy az endoszkópos „ruhaujj” gasztroplasztikával tovább javíthatja az eredményeket.

A jelenlegi tanulmányban három nemzetközi (olasz, spanyol és egyiptomi) multidiszciplináris elhízásközpont adatait elemezték retrospektív módon. Mind a 181 beteg az Allurion ballon és a liraglutid kombinációját kapta, utóbbit a ballon lenyelése után 4-16 héttel kezdték alkalmazni.

Egy 20 perces ambuláns vizit során a résztvevők lenyelték a ballont, amelyet a gyomorba jutás után folyadékkal töltöttek fel, és a helyét röntgenfelvétellel igazolták. A ballon átlagosan 16 hétig maradt a helyén, mielőtt természetes módon kiürült volna. Minden beteg napi egyszeri liraglutidot kapott 1–6 hónapig (átlagosan 4 hónapig). A ballon kivezetése után a betegek a testsúly fenntartása érdekében mediterrán diétába kezdtek, és legalább 6 hónapig nyomon követték őket.

A betegeket a fogyás, a teljes testsúly százalékos csökkenése, a túlsúly százalékos csökkenése és a BMI csökkenése alapján vizsgálták. A gyógyszeres kezelés és az Allurion-program kombinálásának időzítését, az anyagcsere-eredményeket és a nemkívánatos események adatait gyűjtötték, egyelőre hosszú távú nyomonkövetéses adatok nélkül.

A liraglutidot többnyire nem kielégítő fogyás esetén vezették be a terápiába, hogy a magas BMI-vel rendelkező betegeknél fokozzák a testsúlycsökkenést, tartsák a testsúlyt, és a diabétesz szabályozását támogassák a kielégítő fogyást elért betegeknél. A gyógyszeres terápia megkezdésének időpontjára vonatkozóan nem volt előírás az időpont vagy a százalékos testsúlycsökkenés tekintetében.

A kezelés előtt az átlagos testsúly 94,8 ± 21 kg és az átlagos BMI 33,7 ± 6,2 kg/m2 volt. A 4 hónapos ballonos kezelést követően a testsúlycsökkenés 13,1 ± 7 kg, a teljes testsúlycsökkenés százalékos aránya 13,9% ± 7,7%, a túlsúlycsökkenés százalékos aránya 74,3% ± 57,1% és a BMI csökkenése 4,5 ± 1,4 kg/m2 volt.

A liraglutid-kezeléssel együtt átlagosan 4 hónap után a résztvevők átlagosan 18,1 ± 12,1 kg-ot veszítettek testsúlyukból és 18,7% ± 12%-ot a kezdeti teljes testsúlyukból. A túlsúly 99,4% ± 84,9%-át adták le, és a BMI 6,4 ± 5,9 kg/m2 -rel csökkent.

A vizsgálatban nem nézték, hogy a ballon vagy a gyógyszeres kezelés külön-külön hogyan járul hozzá a fogyáshoz, de a meglévő szakirodalom alapján elmondható, hogy az Allurion program 4 hónap után a teljes testsúly körülbelül 14%-ának megfelelő súlycsökkenést eredményez, míg a liraglutiddal végzett vizsgálatok a teljes testsúly 12%-ának megfelelő súlycsökkenésről számolnak be 1 év után.

A hatásmechanizmus alapja, hogy az Allurion ballon teltségérzetet vált ki és késlelteti a gyomor kiürülését, de a teltségérzet az első hónap után csökkenni kezd. Néhány beteg esetében ez a jóllakottságérzet gyorsabban csökken, vagy nehezebben tudnak új táplálkozási szokásokat bevezetni, náluk hasznos a liraglutid terápia.

A liraglutiddal kapcsolatos nemkívánatos események között szerepelt a hányinger (16,5%), hasmenés (3,3%), székrekedés (2,2%) és fejfájás (1,7%), valamint a gyógyszer abbahagyása tachycardia/mellkasi fájdalom (1,1%) és gyomor-bélrendszeri tünetek (1,1%) miatt.

A betegek 1,1%-ánál fordult elő a ballon eltávolítása intolerancia miatt, 0,5%-nál gyomortágulás, 0,5%-nál pedig korai ballontágulás. A ballonnal kapcsolatos egyéb várható nemkívánatos események közé tartozott a hányinger, hányás és hasi görcsök.

A kutatók megjegyzik, hogy az Allurion program kedvezőbb az endoszkópos ballonbeültetéshez képest, használata könnyű, a nemkívánatos események aránya alacsony és potenciálisan alacsonyabb költséggel lehetővé teszi e kritikus beavatkozás sokkal szélesebb körű alkalmazását, és végső soron segíthet az elhízással és a vele járó egészségügyi szövődményekkel küzdő páciensek millióin.

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/992138?src=#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.