Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 14
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-09-06

A Millipede katéterrel eltávolíthatóak az akut ischaemiás stroke nyomán az agyban kialakuló vérrögök.

#2
OTSZ NEUROENDOKRIN TUMOROK MULTIDISZCIPLINÁRIS KEZELÉSE 1. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> OTSZ neuroendokrin tumorok multidiszciplináris kezelése
2019-06-03

A neuroendokrin daganatok (NET) a diffúz neuroendokrin rendszer csoportosan vagy elszórtan előforduló enterokromaffin (APUD – amine precursor uptake and decarboxylation) sejtjeiből erednek.

#3
Sclerosis multiplex lapszemle Sclerosis multiplex lapszemle 2. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Sclerosis multiplex lapszemle
2017-11-20

A cikk áttekinti a sclerosis multiplex (SM) kezelésére jelenleg elérhető betegséglefolyást módosító kezelések (DMT = disease modifying therapies) rövid és hosszú távú hatékonyságát és kockázatait, valamint az alkalmazásukkal kapcsolatos gyakorlati kérdéseket.
A szerzők a Medline, az Embase és Cochrane adatbázis 1992 és 2016 áprilisa közötti adatait, SM-kezelésre vonatkozó szakmai irányelveket, a 2015-ös ECTRIMS és a 2016-os AAN konferenciák absztraktjait áttekintve alkották meg az összefoglalót.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-05-12

Magas vércukorszintet és cukorbetegség mellett számos tumortípus gyakrabban fordul elő, úgy tűnik azonban, hogy az agydaganatok – köztük a glioma – esetén épp fordított a helyzet. 

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-11-14

Az agyi struktúrákból kiinduló primer intrakraniális tumorok ritkák, ötéves túlélési arányuk 33,4%. Osztályozásuk hisztopatológiai és immunhisztokémiai kritériumok alapján történik. A daganat gyanúját képalkotó (pl. gadolíniumos MRI) és kórszövettani vizsgálattal lehet meg­erősíteni vagy kizárni. Nincs specifikus képalkotási jel a primer agyi daga­natok, az áttétek és a nem neopláziás elváltozások elkülönítésére. A kezelés magába foglalhat műtétet, sugárkezelést és kemoterápiát. 

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-10-01

A Neurology című lapban most megjelent tanulmány szerint a túlsúly és az elhízás hozzájárulhat bizonyos típusú agytumorok kialakulásához.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-16

Bár továbbra sincs igazolt bizonyíték a mobilozás és az agydaganatok összefüggésére, egy svéd vizsgálat állítása szerint a hosszú mobil telefonálások növelik az agydaganatok kockázatát. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2014-05-26

A 18 éves sportoló futballedzésen szerzett sérülés miatt került sürgősségi osz­tályra. Az orrát fájlalta, de sem látászavara nem volt, sem az eszméletét nem vesztette el. Anamnézisében komolyabb betegség nem szerepelt.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-03-25

A leggyakoribb hipofízisadenómák a prolaktinómák és a hormont nem termelő adenómák. A kezdeti tünetek lehetnek az endokrin diszfunkció jelei (pl. terméketlenség, csökkent libidó, tejcsorgás) vagy neurológiai tünetek (pl. fejfájás, látászavarok). Ha a diszfunkciós hipofízis hormont termel, a klasszikus klinikai szindrómák alakulhatnak ki, pl. hiperprolaktinémia, akromegália vagy Cushing-kór. Fontos a teljes hipofízisfunkció kivizsgálása, mivel gyakori a mirigy alulműködése. A kezelést végző teamnek az esetleges endokrinológiai vagy idegsebészeti kezelésre is felkészültnek kell lennie. A kis méretű, hormont nem termelő adenómák és a prolaktinómák nem feltétlenül igényelnek azonnali beavatkozást.

#10
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Esettanulmány
2013-10-14

Ez a ritka, aluldiagnosztizált, progresszív tüdőbetegség két formában jelentkezhet. Jellemző rá a normálistól eltérő simaizomsejtek rendellenes proliferációja a bronchiolusokban, alveoláris septumokban, a perivaszkuláris térben, nyirok­utak­ban és nyirokcsomókban, ami a kislégutak obstrukciójához, pulmonális cisztaképződéshez, a tüdőszövet pusztulásához vezet. A ma még megállíthatatlan kórfolyamat tüdőtranszplantáció javallatát képezheti.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.