hirdetés

Cukros üdítőitalok és depresszió

A cukros üdítők fogyasztása főleg a nők körében növeli a súlyos depresszió kialakulásának kockázatát.

hirdetés

A JAMA Psychiatry folyóiratban szeptember 24-én jelent meg a German Center for Diabetes Research kutatóinak tanulmánya, amelyben erős bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a cukros italok nemcsak az anyagcsere egészségére, hanem a mentális egészségre is hatással vannak – különösen a nők esetében. Ezt a hatást valószínűleg a bél érzékeny mikrobiomja közvetíti.

Mint ismeretes, azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak cukros italokat, nemcsak az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek és a rák kockázata nő meg: egyre több tanulmány mutatja ki, hogy az üdítőitalok a mentális egészséget is befolyásolják, eddig azonban nem volt egyértelmű, hogy van-e közvetlen kapcsolat a cukros üdítőitalok fogyasztása és a súlyos depresszió (MDD; major depressive disorder) között, és hogy mely biológiai folyamatok játszanak ebben szerepet.

A kérdések megválaszolására a kutatók a Marburg-Münster Affektív Kohorsz (MACS; Marburg-Münster Affective Cohort) adatait elemezték: olyan 18 és 65 év közötti felnőtteket vizsgáltak, akiket a lakosság köréből és az alapellátásból toboroztak 2014 és 2018 között. A kutatók összesen 932 embert vontak be, akik közül 405-en súlyos depresszióban (MDD) szenvedtek, 527-en pedig egészséges kontroll személyek voltak. Az elemzések összefüggést mutattak ki az üdítőital-fogyasztás, valamint a depresszió diagnózisa és a tünetek súlyossága között. Ez az összefüggés különösen a nőknél volt szembetűnő: körükben a magas szintű üdítőital-fogyasztás 17%-kal magasabb valószínűséggel okozott depressziót, ami súlyosabb tünetekkel is járt.

De hogyan közvetítődhet ez a hatás? A tanulmány erre is ad egy lehetséges magyarázatot: azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztottak cukros üdítőitalokat, a kutatók jelentősen megnövekedett számú Eggerthella nemzetséghez tartozó baktériumot találtak a bélben. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az Eggerthella gyakoribb a depresszióban szenvedőknél. A jelenlegi tanulmány most az első meggyőző bizonyítékot szolgáltatta arra, hogy ez a baktérium valószínűleg közvetítő szerepet játszik – biológiai kapcsolatként szolgál az üdítőital-fogyasztás és a depressziós tünetek kialakulása között.

“Adataink arra utalnak, hogy az üdítőitalok és a depressziós tünetek közötti kapcsolat a mikrobiom közvetítésével jön létre” – nyilatkozta Dr. Sharmili Edwin Thanarajah, a cikk első szerzője.

A cukros italok, mint például a kóla vagy a limonádé, nemcsak glükózt és fruktózt tartalmaznak, hanem számos adalékanyagot is – beleértve a tartósítószereket és a mesterséges édesítőszereket, ami megzavarhatja a bélmikrobiom finom egyensúlyát. A gyulladást elősegítő baktériumok számukra előnyös környezetet találnak, míg a protektív hatású rövid szénláncú zsírsavak termelése csökken. Állatkísérletek azt mutatják, hogy az ilyen változások gyulladásos folyamatokat indíthatnak el az idegrendszerben, és így fokozhatják a depressziós viselkedést.

A mostani tanulmány adatainak elemzése során feltűnő volt a férfiak és a nők közötti nemi különbség: azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztottak üdítőitalokat, a kutatók sem az Eggerthella baktériumok számának növekedését nem figyelték meg, sem a depressziós tünetekkel való összefüggést nem tudták igazolni. Még nem tisztázott, hogy ez a hatás miért csak nőknél jelentkezik. A kutatók szerint vagy hormonális különbségek vagy a nemhez kötött immunrendszeri reakciók játszhatnak szerepet.

“A tanulmány eredményei új perspektívákat nyitnak a depressziós zavarok megelőzésében és kezelésében” – fejtette ki Rachel Lippert, a cikk társszerzője. “A mikrobiom alapú megközelítések – mint például a célzott diéták vagy a probiotikus kezelési stratégiák – a jövőben fontos szerepet játszhatnak a depressziós tünetek mérséklésében.”

A kutatók ezért amellett érvelnek, hogy a táplálkozás mentális egészségre gyakorolt hatását integrálni kell mind az egészséges táplálkozással kapcsolatos kampányokba, a gondozási előírásokba és a prevenciós programokba.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Sugary drinks linked to depression via the gut microbiome—especially in women

Soft Drink Consumption and Depression Mediated by Gut Microbiome Alterations

 

Irodalmi hivatkozás:

Sharmili Edwin Thanarajah et al, The bitter taste of sweet drinks: Increased consumption of soft drinks is linked to depression via gut microbiota alterations, JAMA Psychiatry (2025). DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2025.2579

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.