hirdetés

Halálozás csökkentő flavonoidfogyasztás

A flavonoidok napi bevitelének mennyisége is fontos, de a bevitel változatossága további előnyöket nyújt.

hirdetés

A Nature Food folyóiratban június 2-án jelent meg a belfasti Queen's University, a perthi Edith Cowan University (ECU) és a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatóinak közös cikke, amelyben nagy mintán, egy évtizeden keresztül követték nyomon a flavonoidok fogyasztásának előnyeit. Ezek a kutatások kimutatták, hogy azok, akik flavonoidokban gazdag, változatos étrendet fogyasztanak, például teát, bogyós gyümölcsöket, étcsokoládét és almát, csökkenthetik a súlyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, és hosszabb életre számíthatnak. Az eredmények szerint a flavonoidok étrendi változatosságának növelése segíthet megelőzni olyan egészségügyi problémák kialakulását, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, valamint a daganatos és a neurológiai betegségek. A flavonoidok olyan növényi eredetű élelmiszerekben találhatók nagy mennyiségben, mint a tea, az áfonya, a szamóca, a narancs, az alma, a szőlő, sőt a vörösbor és az étcsokoládé.

A most közölt tanulmányban a kutatók több mint 120 ezer, 40 és 70 év közötti résztvevőt követtek nyomon több mint egy évtizeden keresztül. Ez az első ilyen jellegű tanulmány, amely arra utal, hogy a flavonoidok változatos típusainak fogyasztása előnyösebb, mintha egyszerűen csak nagy mennyiségben fogyasztanánk őket.

A tanulmány társszerzője, Aedín Cassidy professzor elmondta: “Már régóta tudjuk, hogy a sok élelmiszerben és italban természetesen jelen lévő, erős élettani hatással rendelkező bioaktív anyagok, a flavonoidok nagyobb mennyiségű bevitelével csökkenthető a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a Parkinson-kórhoz hasonló idegrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Laboratóriumi adatokból és klinikai vizsgálatokból azt is tudjuk, hogy a különböző flavonoidok eltérő módon hatnak: egyesek stabilizálják a vérnyomást, mások segítik a koleszterinszint szabályozását és csökkentik a gyulladásos reakciókat. Ez a tanulmány azért jelentős, mert eredményei arra utalnak, hogy a nagyobb mennyiségű és változatosabb fogyasztás nagyobb mértékben csökkentheti az egészségügyi problémákat, mint kizárólag egyetlen forrás fogyasztása.”

Az ECU kutatója, a tanulmány első szerzője, Dr. Benjamin Parmenter tette az első felfedezést, hogy a flavonoidokban gazdag étrend jót tesz az egészségnek. Így nyilatkozott: “A napi körülbelül 500 mg mennyiségű flavonoidbevitel 16%-kal alacsonyabb összesített halálozási kockázattal járt, valamint körülbelül 10%-kal csökkentette a szív-érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség- és a légzőszervi betegségek kockázatát. Ez nagyjából annyi flavonoid, amennyit két csésze tea fogyasztásával be lehet vinni. Azok azonban, akik a legváltozatosabb forrásokból származó flavonoidokat fogyasztották, még ennél is alacsonyabb kockázatot mutattak ezekre a betegségekre, még abban az esetben is, ha ugyanannyi flavonoidot fogyasztottak. Tehát például ahelyett, hogy csak teát innánk, jobb, ha különböző, flavonoidokban gazdag ételeket fogyasztunk, mert az eltérő típusú flavonoidok általában más-más ételekből-italokból származnak.”

Tilman Kuhn professzor, a tanulmány másik társszerzője szerint: “A flavonoidbevitel sokszínűségének fontosságát eddig még soha nem vizsgálták, ezért tanulmányunk eredményei igen jelentősek, mivel összhangban vannak azokkal a népszerű állításokkal, miszerint a színes ételek fogyasztása elengedhetetlen a jó egészség megőrzéséhez. Ha sokféle színű gyümölcsöt és zöldséget eszünk, beleértve a flavonoidokban gazdagokat is, akkor nagyobb eséllyel jutunk hozzá azokhoz a vitaminokhoz és tápanyagokhoz, amelyekre szükségünk van az egészségesebb életmód fenntartásához."

Nemrégiben jelent meg az első flavonoidokra vonatkozó táplálkozási irányelv, amely a flavonoidok fogyasztásának növelését javasolja az egészség megőrzése érdekében. Dr. Parmenter elmondta: “Tanulmányunk eredményei elsőként bizonyítják, hogy az optimális hatások elérése érdekében tanácsos lehet a bevitt flavonoidok változatosságát is növelni. Az eredmények egyértelmű közegészségügyi üzenetet hordoznak, miszerint egyszerű és megvalósítható étrendi változtatások, például több tea fogyasztása, több bogyós gyümölcs és alma étrendbe illesztése segíthet a flavonoidokban gazdag ételek változatosságának növelésében, és hosszú távon javíthatják az egészségi állapotot.”

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

High diversity of dietary flavonoid intake is associated with a lower risk of all-cause mortality and major chronic diseases

Tea, berries, dark chocolate and apples could lead to a longer life span, flavonoid study finds

 

Irodalmi hivatkozás:

Benjamin H. Parmenter et al, High diversity of dietary flavonoid intake is associated with a lower risk of all-cause mortality and major chronic diseases, Nature Food (2025). DOI: 10.1038/s43016-025-01176-1

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.