Vegán étrend cukorbetegségben
Az alacsony zsírtartalmú vegán étrend csökkenti az inzulin felhasználását és a költségeket az 1-es típusú cukorbetegségben.
- A döntően növényi étrend előnye
- Az étrend minősége és a mikrobiom egészsége
- A különböző étrendek környezeti hatásai
- Újabb adatok a növényi étrend kedvező egészségi hatásairól
- Vegetáriánus táplálkozási formák és fehérjebevitel
- Teljes értékű növényi étrend – a közösségi média lehetséges szerepe az életmódorvoslásban
Egy új kutatás szerint az alacsony zsírtartalmú vegán étrend, amely nem korlátozza a kalória- vagy szénhidrátbevitelt, jelentősen csökkenti az inzulin felhasználását és a testsúlyt az 1-es típusú cukorbetegségben (T1D) szenvedő felnőttek körében, és ezzel összehasonlítva csökkenti a napi inzulin költségeit a standard, adagolt étrend esetén szükséges inzulinmennyiséghez képest.
Az alacsony zsírtartalmú vegán étrenddel járó alacsonyabb inzulinfogyasztás javítja a kardiometabolikus egészséget és csökkenti a kezelési költségeket- írták a Physicians Committee for Responsible Medicine (Felelősségteljes Orvosok Bizottsága) szerzői a BMC Nutrition folyóiratban megjelent tanulmányukban (https://bmcnutr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40795-025-01175-2).
Az eredmények egy korábbi, a Clinical Diabetes folyóiratban megjelent randomizált klinikai vizsgálat másodlagos elemzéséből származnak, amelyben az alacsony zsírtartalmú vegán étrendet az egyes összetevők bevitelét korlátozó nem vegán étrenddel hasonlították össze.
Fogyás és inzulincsökkenés
A tanulmányban 58, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt vett részt, akiket 1:1 arányban véletlenszerűen osztottak be alacsony zsírtartalmú vegán vagy korlátozott adagokat megengedő étrendre a 12 hetes követés alatt.
A vegán étrend során a résztvevők nem fogyasztottak állati eredetű termékeket, csak növényi alapú ételeket ettek, miközben minimálisra csökkentették a hozzáadott zsírok mennyiségét, a teljes zsírbevitel ≤ 30 g/nap volt.
Az összetevők bevitelét korlátozó étrend az adag méretére és a szénhidrátbevitel állandó szinten tartására összpontosított. A túlsúlyos résztvevők napi kalóriabevitelüket 500-1000 kcal-val csökkentették, az energia 60-70%-át szénhidrátokból és egyszeresen telítetlen zsírokból, 15-20%-át fehérjéből, 7%-nál kisebb mennyisége telített zsírokból származott, és naponta 200 mg-nál kevesebb koleszterin fogyasztását engedte meg.
Mindkét csoportot regisztrált dietetikusok segítették, hetente online megbeszélések során.
Az étrend betartása mindkét csoportban hasonló volt. A 12 hetes vizsgálat végén a vegán étrendet követők testsúlya 5,2 kg-mal csökkent a kiindulási értékhez képest (P < 0,001), míg az adagkontrollált csoportban nem volt szignifikáns csökkenés (csoportok közötti kezelési hatás, 1,6 kg/m2; P < 0,001).
Figyelemre méltó, hogy a vegán csoportban a teljes inzulinadag 28%-kal csökkent a kiindulási értékhez képest (átlagos változás: -12,1 egység/nap; P = 0,007), míg az adagkontrollált csoportban nem történt változás (P = 0,046).
Egyik csoportban sem növekedett a hipoglikémia vagy hiperglikémia előfordulása. Az alacsonyabb inzulinhasználat ellenére a HbA1c csökkenés hasonló volt a vegán és az adagkontrollált csoportban (-0,8% vs -0,6%, P = 0,34).
A szerzők a vegán csoport alacsonyabb inzulinigényét a máj- és izomzsír csökkenéséből származó inzulinérzékenység javulásnak tulajdonították.
Egy korábbi tanulmányban ugyanez a kutatócsoport 34,4%-os csökkenést talált a máj lipidszintjében és 10%-os csökkenést az izomzsírban az alacsony zsírtartalmú vegán étrendet követő egyéneknél, és ezek a változások összefüggésben álltak az inzulinérzékenység javulásával.
Hatása a költségekre
A 2024-es amerikai inzulinárak alapján a vegán csoportban a napi inzulinfelhasználás jelentős csökkenése 27%-os költségcsökkenést jelentett. A költségkorlátozási erőfeszítések ellenére „a cukorbetegség költséges betegség, és az inzulin ezeknek a kiadásoknak jelentős részét teszi ki”.
A csoport korábbi tanulmányai kimutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú vegán étrend hasonló súlycsökkenést eredményezett más populációkban is, beleértve a menopauza utáni nőket, valamint a rheumatoid arthritisben és más betegségekben szenvedőket. Klinikai kutatásaik rendszeresen azt mutatják, hogy a vegán csoport résztvevői nagyobb súlycsökkenést érnek el, mint azok, akik nem változtatnak étrendjükön, vagy állati termékeket fogyasztanak. A hangsúlya a több rost és a kevés zsír fogyasztásán van, ami telítettségérzetet ad extra kalória bevitele nélkül. Korábbi kutatásaik azt is kimutatták, hogy a vegán étrend valójában növeli az étkezés utáni anyagcserét, ami segít a kalóriák elégetésében. Az inzulinérzékenység és a glikémiás kontroll javulásával kapcsolatos potenciális hosszabb távú előnyök között szerepel a szív- és érrendszeri egészség és a vese egészség javulása.
„A klinikusok számára az a tanulság, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek vegán étrendet kell ajánlaniuk, nemcsak az inzulinhasználat csökkentése érdekében, hanem az egészséges testsúly elérése, a szív és a vese egészségének javítása, valamint a növényi alapú étrenddel kapcsolatos egyéb lehetséges egészségügyi előnyök megvalósítása érdekében is” – írták a szerzők.
Forrás:
Can a vegan diet help people with type 1 diabetes save on insulin? A secondary analysis of a 12-Week randomized clinical trial https://bmcnutr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40795-025-01175-2






