Halálozás csökkentő flavonoidfogyasztás
A flavonoidok napi bevitelének mennyisége is fontos, de a bevitel változatossága további előnyöket nyújt.
- Flavonoidokkal a kognitív hanyatlás ellen
- Flavonoidszint és Alzheimer-kór
- A flavonoidok jótékony hatása sclerosis multiplexben
- Mi van a szőlőben?
- A citrusflavonoidok antioxidánsok és csökkentik a gyulladást
- Zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontossága terhességi cukorbetegségben
- Polifenol a metabolikus szindróma kezelésében
A Nature Food folyóiratban június 2-án jelent meg a belfasti Queen's University, a perthi Edith Cowan University (ECU) és a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatóinak közös cikke, amelyben nagy mintán, egy évtizeden keresztül követték nyomon a flavonoidok fogyasztásának előnyeit. Ezek a kutatások kimutatták, hogy azok, akik flavonoidokban gazdag, változatos étrendet fogyasztanak, például teát, bogyós gyümölcsöket, étcsokoládét és almát, csökkenthetik a súlyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, és hosszabb életre számíthatnak. Az eredmények szerint a flavonoidok étrendi változatosságának növelése segíthet megelőzni olyan egészségügyi problémák kialakulását, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, valamint a daganatos és a neurológiai betegségek. A flavonoidok olyan növényi eredetű élelmiszerekben találhatók nagy mennyiségben, mint a tea, az áfonya, a szamóca, a narancs, az alma, a szőlő, sőt a vörösbor és az étcsokoládé.
A most közölt tanulmányban a kutatók több mint 120 ezer, 40 és 70 év közötti résztvevőt követtek nyomon több mint egy évtizeden keresztül. Ez az első ilyen jellegű tanulmány, amely arra utal, hogy a flavonoidok változatos típusainak fogyasztása előnyösebb, mintha egyszerűen csak nagy mennyiségben fogyasztanánk őket.
A tanulmány társszerzője, Aedín Cassidy professzor elmondta: “Már régóta tudjuk, hogy a sok élelmiszerben és italban természetesen jelen lévő, erős élettani hatással rendelkező bioaktív anyagok, a flavonoidok nagyobb mennyiségű bevitelével csökkenthető a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a Parkinson-kórhoz hasonló idegrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Laboratóriumi adatokból és klinikai vizsgálatokból azt is tudjuk, hogy a különböző flavonoidok eltérő módon hatnak: egyesek stabilizálják a vérnyomást, mások segítik a koleszterinszint szabályozását és csökkentik a gyulladásos reakciókat. Ez a tanulmány azért jelentős, mert eredményei arra utalnak, hogy a nagyobb mennyiségű és változatosabb fogyasztás nagyobb mértékben csökkentheti az egészségügyi problémákat, mint kizárólag egyetlen forrás fogyasztása.”
Az ECU kutatója, a tanulmány első szerzője, Dr. Benjamin Parmenter tette az első felfedezést, hogy a flavonoidokban gazdag étrend jót tesz az egészségnek. Így nyilatkozott: “A napi körülbelül 500 mg mennyiségű flavonoidbevitel 16%-kal alacsonyabb összesített halálozási kockázattal járt, valamint körülbelül 10%-kal csökkentette a szív-érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség- és a légzőszervi betegségek kockázatát. Ez nagyjából annyi flavonoid, amennyit két csésze tea fogyasztásával be lehet vinni. Azok azonban, akik a legváltozatosabb forrásokból származó flavonoidokat fogyasztották, még ennél is alacsonyabb kockázatot mutattak ezekre a betegségekre, még abban az esetben is, ha ugyanannyi flavonoidot fogyasztottak. Tehát például ahelyett, hogy csak teát innánk, jobb, ha különböző, flavonoidokban gazdag ételeket fogyasztunk, mert az eltérő típusú flavonoidok általában más-más ételekből-italokból származnak.”
Tilman Kuhn professzor, a tanulmány másik társszerzője szerint: “A flavonoidbevitel sokszínűségének fontosságát eddig még soha nem vizsgálták, ezért tanulmányunk eredményei igen jelentősek, mivel összhangban vannak azokkal a népszerű állításokkal, miszerint a színes ételek fogyasztása elengedhetetlen a jó egészség megőrzéséhez. Ha sokféle színű gyümölcsöt és zöldséget eszünk, beleértve a flavonoidokban gazdagokat is, akkor nagyobb eséllyel jutunk hozzá azokhoz a vitaminokhoz és tápanyagokhoz, amelyekre szükségünk van az egészségesebb életmód fenntartásához."
Nemrégiben jelent meg az első flavonoidokra vonatkozó táplálkozási irányelv, amely a flavonoidok fogyasztásának növelését javasolja az egészség megőrzése érdekében. Dr. Parmenter elmondta: “Tanulmányunk eredményei elsőként bizonyítják, hogy az optimális hatások elérése érdekében tanácsos lehet a bevitt flavonoidok változatosságát is növelni. Az eredmények egyértelmű közegészségügyi üzenetet hordoznak, miszerint egyszerű és megvalósítható étrendi változtatások, például több tea fogyasztása, több bogyós gyümölcs és alma étrendbe illesztése segíthet a flavonoidokban gazdag ételek változatosságának növelésében, és hosszú távon javíthatják az egészségi állapotot.”
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Tea, berries, dark chocolate and apples could lead to a longer life span, flavonoid study finds
Irodalmi hivatkozás:
Benjamin H. Parmenter et al, High diversity of dietary flavonoid intake is associated with a lower risk of all-cause mortality and major chronic diseases, Nature Food (2025). DOI: 10.1038/s43016-025-01176-1