hirdetés

Izomerő-csökkenést okoznak az ultra-feldolgozott élelmiszerek

Bár közvetlenül az időskori esendőség kockázatát nem növelik az ultra-feldolgozott élelmiszerek, az izomerő megőrzésében fontos a helyes táplálkozás.

hirdetés

A Nutrients folyóiratban augusztus 14-én jelent meg a Hebrew SeniorLife Hinda and Arthur Marcus Institute for Aging Research kutatóinak tanulmánya, amelynek fő megállapítása szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF; ultra-processed foods) fokozott fogyasztása nem mutatott közvetlen összefüggést a ‘frailty’, azaz az időskori gyengeség, esendőség kialakulásával középkorú és idősebb felnőttek körében. Ugyanakkor a kutatás arra is rámutatott, hogy a UPF-ek fogyasztása kis mértékű, de statisztikailag szignifikáns fizikai funkcióromlással társult: mindkét nem esetében lassabb járási sebességet, férfiaknál pedig a kéz csökkent szorítóerejét figyelték meg.

A vizsgálat a Framingham Offspring Cohort 2547 résztvevőjének adatait elemezte, átlagosan 10,8 éves követési időszak alatt. Ez idő alatt a vizsgálati alanyok 9,2%-ánál alakult ki időskori esendőség. Bár a UPF-ek fogyasztása nem mutatott közvetlen kapcsolatot ennek megjelenésével, minden egyes napi UPF-adaghoz mérhető mértékű járási sebességcsökkenés társult (–0,001 méter/másodperc évente, p=0,03). Férfiaknál ezen túlmenően minden további adaghoz a kéz szorítóerejének csökkenése is kapcsolódott (–0,02 kg, p=0,04).

Shivani Sahni, a cikk társszerzője kiemelte, hogy bár az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása nem növeli közvetlenül az időskori esendőség, gyengeség kockázatát, hozzájárulhat a mobilitás és izomerő fokozatos hanyatlásához. Elsa M. Konieczynski, a cikk első szerzője szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek korlátozása, valamint a teljes értékű, tápanyagban gazdag ételek előtérbe helyezése kulcsfontosságú lépés lehet a fizikai funkciók megőrzésében és az egészséges öregedés támogatásában.

A tanulmány hangsúlyozza az étrend szerepét az időskori egészség megőrzésében, és felhívja a figyelmet arra, hogy további kutatások szükségesek az ultra-feldolgozott élelmiszerek és a funkcionális hanyatlás közötti biológiai mechanizmusok feltárására. Mindemellett az eredmények tovább erősítik azt a tudományos konszenzust, hogy a teljes értékű és minimálisan feldolgozott élelmiszerekre épülő étrend elősegítheti a jobb mobilitás és izomerő megőrzését az idősebb korosztályban.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Ultra-processed food consumption linked to declines in physical function in older adults

Ultra-Processed Food and Frailty: Evidence from a Prospective Cohort Study and Implications for Future Research

 

Irodalmi hivatkozás:

Elsa M. Konieczynski et al, Ultra-Processed Food and Frailty: Evidence from a Prospective Cohort Study and Implications for Future Research, Nutrients (2025). DOI: 10.3390/nu17162631

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.