hirdetés
hirdetés

Nefrológia

A hosszú távú lítiumkezelés renális mellékhatásai

Hosszú távon a lítiumkezelés növeli a vesefunkció-károsodás kockázatát, de végstádiumú vesebetegséget csak ritkán okoz. A lítium elhagyásával csökkenthető a progresszió kockázata. A lítiumkezelés biztonságossága érdekében gyakran kell ellenőrizni a vizelet ozmolaritását, a szérum lítium-, kreatinin-, TSH- és kalciumszintjét, a vesefunkció romlása esetén késlekedés nélkül specialistához kell küldeni a beteget.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
C. Ibbekenen
a szerző cikkei

J. U. Becker
a szerző cikkei

M. W. Baumgärtel
a szerző cikkei

Dr. Pintér István, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.