hirdetés

PhD, habilitált egyetemi docens, Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Belgyógyászati és Onkoterápiás Klinika, Budapest Dr. Barna István cikkei

  #1
2020-12-10 15:54:00

A nemzetközi, az európai és a nemzeti hypertonia-társaságok a lezárult nagy vizsgálatok eredményeinek ismeretében, az újabb bizonyítékokon alapuló diagnosztikus és kezelési alapelveket fogalmaztak meg ajánlásukban 2018 és 2020 között. A rendelőn kívüli és az ambuláns vérnyomásmérés felértékelődött. A nem farmakológiai kezelés minden formája nagyobb hangsúlyt kapott. A gyógyszeres kezelést illetően a – kettős vagy hármas – fix dózisú kombinációban alkalmazott antihipertenzív kezelés előnyeit hangsúlyozzák az ajánlások. A kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás személyre szabott csökkentése csak a betegek javuló együttműködésével érhető el.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.