hirdetés

Epilepsziás roham

Az agyban több milliárd neuron (idegsejt) található, amelyek elektromos impulzusokat hoznak létre és fogadnak. Az elektromos impulzusok lehetővé teszik az idegsejtek számára, hogy kommunikáljanak egymással. A roham során az agyban rendellenes és túlzott elektromos aktivitás zajlik. Ez né­hány másodperctől percekig tartó változásokat okozhat a tudatosságban, a viselkedésben, és rendellenes mozgásokat idézhet elő.

hirdetés

ROHAM OKAI

 

A súlyos görcsrohamok leggyakoribb oka a gyermek-és felnőttkorban egyaránt gyakori epilepszia, amely lehet öröklött idegrendszeri megbetegedés, agyi sérü­lés (trauma, stroke, agyi fertőzés vagy agy­daganat) következménye, de sok esetben az epilepsziás rohamok oka nem egyértel­mű. Gyermekkorban a magas láz is járhat hasonló tünetekkel: ilyenkor lázgörcsről beszélünk.

Hasonló típusú rendellenes elektro­mos aktivitást okozhatnak az agyban bi­zonyos gyógyszerek, alkoholmegvonás és egyéb egyensúlyzavarok, valamint az alacsony vércukorszint. Az ilyen problé­mák által kiváltott rohamokat „provokált” rohamoknak nevezik, és általában nem je­lentkeznek újra, a kiváltó ok megszünte­tése a problémát orvosolja. Vannak nem rendellenes agyi aktivitás következtében kialakuló nem epileptikus rohamok is, eze­ket ájulás, izombetegség vagy pszichés állapot idézheti elő.

 

A ROHAM TÜNETEI

 

Az egyik leggyakoribb rohamtípus a görcsroham. Ezt nevezhetjük „tónusos-klónusos”, "generalizált tónusos-klónusoss” vagy „grand mal” rohamnak. Az ilyen típusú ro­hamoknál a személy megmerevedhet, és rángatózó izommozgások léphetnek fel; az izomrángás során a személy elharaphatja a nyelvét, ami vérzést vagy habzást okozhat a szájban.

Más rohamtípusok kevésbé drámaiak. Valamelyik végtag vagy az arc egy részének rángása vagy a semmibe történő néhány másodpercig tartó, esetleg rágó mozdu­latokkal vagy ajakcsücsörítéssel kísért re­akcióhiány jellemzi. A legtöbb epilepsziás embernek általában minden alkalommal ugyanolyan típusú rohama van, amelyek általában epizódról epizódra hasonló tü­netekkel járnak.

Sok rohamfajta esetében előfordulhat, hogy a roham alatt nem tudatosul a beteg­ben, mi is történik vele.

A rohamok szubjektív „érzéseket”: gyo­morpanaszokat, félelmet vagy kellemetlen szag érzését okozhatják, az ilyen érzéseket általában aurának nevezik. Egyesek aura idején szédülést és egyensúlyvesztést ta­pasztalhatnak. Mások hallucinálhatnak, vagyis olyan dolgokat láthatnak, amelyek nincsenek is ott. A személy általában min­den egyes roham aurájánál ugyanazokat a tüneteket tapasztalja. Néha előfordul­hat, hogy az aura a görcsroham előtt jelentkezik.

Ha rohama van, és korábban még soha nem fordult elő ilyesmi Önnel, akkor orvosa a lehető legtöbb informá­ciót szeretné megtudni a rohamról. Rész­letes leírást szeretne kapni az epizódról – beleértve azt is, hogy elvesztette-e az eszméletét, bámult-e üres tekintettel vagy voltak-e heves rángásai és ránga­tózásai – minél több információval ren­delkezik ugyanis orvosa a rohamról, an­nál jobban tudja majd felállítani a helyes diagnózist.

Ha volt rohamának szemtanúja, és el tudja Önt kísérni az orvosához vagy ké­sőbb kapcsolatba tud lépni vele, hogy beszámoljon arról, mit tapasztalt az Ön rohama alatt az nagyon hasznos lehet az orvos számára.

 

MI A TEENDŐ GÖRCSROHAM ALATT?

 

Epilepsziás nagyroham esetén a beteget fektessük le a földre, tegyünk párnát a feje alá, és próbáljuk meg az oldalára fordítani, hogy a nyála ne kerülhessen a légutakba. Ne tegyünk semmit a fogai közé, és ne fog­juk le rángó végtagjait.

A rohamot követő, általában néhány percig tartó (de esetenként órákig vagy akár napokig is fennálló) időszakot posztiktális állapotnak nevezzük. Zavarodott­ság, fáradtság, lüktető fejfájás, enyhe vagy súlyos végtaggyengeség, beszéd­zavarok, átmeneti (részleges) látásvesztés vagy más típusú érzékszervi veszteségek zavarok jelentkeznek. Ezek fontos tám­pontok lehetnek a roham típusára és az agynak a roham során érintett részére vonatkozóan.

 

MIKOR KELL ORVOSHOZ FORDULNI?

 

Azonnal forduljon orvoshoz:

Ha a roham öt percnél tovább tart.

Ha légzése vagy az öntudata nem tér vissza a roham megszűnése után.

Ha a roham második alkalommal for­dul elő.

Ha magas láza van, terhes vagy cukorbeteg és ha megsérült a roham során.

Ha továbbra is vannak rohamai, annak ellenére, hogy rohamellenes gyógyszert szed.

 

A ROHAM OKAINAK KIVIZSGÁLÁSA

 

A roham körülményeitől, az ön korától és az ön egyéni helyzetétől függően orvosa különböző vizsgálatokat rendelhet el

Vérvizsgálatokat végezhetnek annak ellenőrzésére, hogy nem áll-e fenn olyan probléma (például alacsony vagy magas vércukorszint), amely a rohamot okozhatta, és hogy a vérben olyan markereket keresse­nek, amelyek a roham típusára utalhatnak.

Lumbálpunkciót (gerinccsapolást) vé­gezhetnek a roham után, ha az illető nem épül fel normálisan a rohamból, vagy ha az illetőnek láza van, vagy az agyi fertőzés egyéb jelei mutatkoznak.

Elektroenkefalográfia (EEG) végezhe­tő az agy rendellenes elektromos aktivitá­sának ellenőrzésére.

Agyi képalkotó vizsgálatok, például MR-vagy CT-vizsgálatok végezhetők da­ganatok, stroke vagy egyéb strukturális problémák kimutatására az agyban.

 

A ROHAM KEZELÉSE

 

A rohan megfelelő kezelése attól függ, hogy önnek milyen típusú rohama volt, és hogy a rohamot epilepszia vagy más tényező okozta.

Ha például a rohamot az agyat érintő fertőzés idézte elő, a fertőzés kezelésével akadályozható meg, hogy ismételt rohama legyen. Hasonlóképpen, ha a roham oka pszichológiai probléma, például szorongás, a pszichológiai probléma kezelése orvosol­hatja a rohamokat.

Ha epilepsziája van, vagy ha a ro­hamot stroke, tumor vagy valamilyen maradandó agysérülés okozta, akkor előfordulhat, hogy egy vagy több görcs­oldó gyógyszert (antiepileptikumot) kell szednie, amelyek megakadályozzák vagy csökkentik a rohamok számát és/vagy sú­lyosságát. Mivel az epilepszia diagnózisát nem állítják fel, amíg a második roham be nem következik, a gyógyszeres kezelés is rendszerint csak ekkor indul, általában a legkisebb hatásos adaggal, amely szük­ség esetén növelhető.

Az epilepsziával újonnan diagnosz­tizált betegek körülbelül felének egynél több gyógyszert kell kipróbálnia, mielőtt kezelőorvosa megtalálja azt, amely a lehe­tő legkevesebb mellékhatás mellett a leg­nagyobb védelmet nyújtja a rohamokkal szemben.

Ha olyan görcsoldó gyógyszert szed, amely kellemetlen mellékhatásokat, pél­dául bőrkiütést okoz, tájékoztassa keze­lőorvosát. Bizonyos esetekben a mellék­hatások megszűnnek, ha már egy ideje szedi a gyógyszert. Más esetekben keze­lőorvosa csökkentheti az adagot, vagy átállíthatja önt egy másik gyógyszerre, amely kisebb valószínűséggel okoz mellékhatásokat.

Egyes esetekben a gyógyszeres keze­lés ellenére is fennmaradnak a rohamok. Számukra más kezelések is szóba jöhet­nek: műtétek, melyek során az agy roha­mokat okozó részét távolítják el vagy az agy két fele közötti kapcsolatot szakítják meg. Hatékony lehet a lézeres abláció vagy a beültetett elektromos eszközzel, például vagális idegstimulátorral, érzé­keny agykérgi neurostimulációs eszköz­zel vagy mély agyi stimulátorral történő kezelés.

A roham elleni gyógyszeres kezelés sikeréhez ön is hozzájárulhat:

ha gyógyszerét pontosan az utasításszerint, időben és a megfelelő adagban veszi be;

ha nem hagyja abba a görcsoldó gyógyszer szedését az esetleges mellékha­tások jelentkezésekor anélkül, hogy előbb ne beszélne kezelőorvosával; és

ha más gyógyszereket és étrend-kiegészítőket csak a kezelőorvosával történt előzetes egyeztetés után kezd el szedni.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.