hirdetés

ESPRIT

A hypertonia a vesekárosodás egyik leggyakoribb oka. A naponta egyszer alkalmazható telmisartan 40–80 mg-os adagban hatékony és jól tolerálható vérnyomáscsökkentő mind az enyhe-mérsékelt, mind a súlyos, sőt már dialízisre szoruló krónikus vesekárosodás esetén. A Németország, Franciaország és Hollandia 15 szakintézetében végzett ESPRIT vizsgálatnak van azonban más, figyelmet érdemlő eredménye is: a vérnyomáscsökkentő hatás hiánya miatt egyetlen beteget sem kellett a vizsgálatból kiemelni.

Előzmények

A krónikus vesebetegségek gyakorisága világszerte nő, a diagnózis legtöbbször későn születik és a kezelés sokszor elégtelen, aminek végstádiumú veseelégtelenség kialakulása lesz a következménye. Tekintve, hogy a hypertonia a vesekárosodás egyik leggyakoribb oka, a magas vérnyomás hatékony kezelése a krónikus vesebetegségek kifejlődése szempontjából alapvetően fontos. Ezen a területen a renin–angiotenzin rendszer befolyásolásának lehetősége nagy fejlődést hozott, mert az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlása nem csupán antihipertenzív hatású, hanem javítja az endothel-funkciót és mérsékli a vaszkuláris átépülés folyamatát is.1 Az ACE-gátlók azonban csak részlegesen blokkolják az enzimatikus láncot, ráadásul a mindennapi klinikai tapasztalat szerint bizonyos mellékhatások – pl. a köhögés – lényegesen gyakoribbak, mint azt a nagy, speciálisan válogatott betegcsoportokon végzett vizsgálatok alapján várhatnánk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.