hirdetés

A dohányzás, mint a tüdőrákos betegek túlélésének prognosztikai tényezője

A tüdőrákos betegek 80%-a dohányzik, vagy dohányzott. Az utóbbi években több olyan publikáció is megjelent, amely szerint a dohányzás nem csupán rizikótényező, de a tüdőrák prognosztikai faktora is. Vizsgálatunk célkitűzései: 1) pontosabb információkat szerezni a hazai tüdőrákos betegek dohányzási szokásairól; 2) a dohányzás mennyiségi mutatója (Pack Year Index [PYI]) és a tüdőrák túlélés közötti összefüggés vizsgálata; 3) a dohányzásnak, mint a tüdőrák prognosztikai faktorának a vizsgálata; 4) a dohányzás abbahagyásának hatása a túlélésre a tüdőrák diagnózisa idején. Módszerünk prospektív kérdőív-kitöltéses vizsgálat, melynek során a 2009-ben Budapesten diagnosztizált tüdőrákos betegek bázisadatait (felfedezés módja, sejttípus, stádium, kezdeti terápia, dohányzási szokások), majd hathavonta a változásokat (dohányzás, túlélés) rögzítettük. Eredményeink: 929 beteg (521 férfi és 408 nő) adatait rögzítettük. A betegek 79%-ának volt dohányos anamnézise (68% aktuálisan, 32 leszokott). Az átlagos PYI: 33. A tüdőrák kórisme idején dohányzók 57%-a leszokott (3% visszaesett), 43% tovább dohányzott. A dohányzási PYI anamnézis alapján a 30 hónapos túlélés: PYI≤39: 44%; PYI≥40: 35%. A ≤39 vs. ≥40 PYI összevetésben [HR=1,26, 95% CI 1,02 1,64; p=0,045]. A 30 hónapos túlélés szignifikánsan jobb volt azoknál a dohányosoknál, akik a diagnózis idején leszoktak, szemben a tovább dohányzókkal (54% vs. 42% [HR=1,29, 95% CI 1,12 1,78; p<0,001]). A leszokás kedvező hatása mind a reszekáltak, mind a nem reszekáltak körében megmutatkozott. Eredményeink a dohányzás mennyiségi anamnézisével (PYI) összefüggő túlélési adatok alapján jelzik azt, hogy a dohányzás nem csak kockázati tényező, de prognosztikai faktora is a tüdőráknak. A dohányzásról a tüdőrák diagnózisakor is érdemes leszoknia a dohányos betegnek az igazoltan jobb túlélés reményében. Magyar Onkológia 56:187 191, 2012

Kulcsszavak: dohányzás, tüdőrák, prognosztikai faktorok, túlélés

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kovács Gábor, Barsai Andrea, Szilasi Mária
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.