hirdetés

A nyelőcső izolált érintettsége Crohn-betegségben

Bevezetés

A krónikus granulomás gyulladásos kórképek sorába tartozó Crohn-betegség az emésztőtraktus bármely szakaszát érintheti, de leggyakrabban az ileum, a colon, a rectum területén, illetve a perianalis régióban okoz elváltozásokat. A nyelőcső Crohn-betegsége ritkaságnak számít, és többnyire más területek érintettsége előzi meg. Az ilyen klinikai kép formájában jelentkező esetek gyakoriságát 0,2-13%-ban adja meg a szakirodalom [1-4]. A nyelőcső izolált betegségéről csak néhány esetleírás lelhető fel [5,6]. Közleményünkben olyan fiatal férfi beteg esetét ismertetjük, akinél a Crohn-betegség dysphagia és odynophagia tünetével jelentkezett.

Esetbemutatás

A 31 éves férfi beteg két hónappal korábban jelentkezett, azóta egyre súlyosbodó nyelészavar, retrosternalis diszkomfortérzés, 10 kg-os fogyás, valamint két napja fennálló 39 °C-os láz miatt került felvételre. Kikérdezése során nem derült fény kábítószer-fogyasztásra vagy vírusfertőzéssel összefüggő egyéb kockázati tényezőre. A fizikális vizsgálat az izomtömeg táplálkozási elégtelenségre visszavezethető részleges elvesztését igazolta.

A laboratóriumi leletek az alábbiak voltak: fehérvérsejtszám 16300/mm3, hemoglobin 10 g/dl, hematokrit 30%, vörösvértestek átlagos térfogata 76 fl, vérlemezkeszám 573000/mm3, teljes fehérje 5,6 g/dl, albumin 2,4 g/dl, kalcium 9,2 mg/dl, aszparaginsav-aminotranszferáz 31 E/l, alanin-aminotranszferáz 55 E/l, alkalikus foszfatáz 617 E/l, gamma-glutamin-transzpeptidáz 211 E/l, bilirubin 0,2 mg/dl, C-reaktív protein 48 mg/dl, orosomucoid 182 mg/dl. A hepatitis B és hepatitis C, illetve a HIV markerei, a tuberculin bőrteszt, valamint a köpet mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálata ismételten negatív eredményt adott. A szérum angiotenzin-konvertáló enzim szintje 37 E/l értéknek bizonyult (normáltartomány: 18-55 E/l).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Antonio Naranjo-Rodríguez, Guillermo Solórzano-Peck, Fernando López-Rubio, Alfonso Calańas-Cont
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.