A szív és a hormonok – érdekes esetek a betegágy mellől

A szív és az endokrin rendszer szorosan együttműködnek. A szívben terme­lődnek és a szívre hatnak egyes kardiális hormonok, de perifériás endokrin szervek által termelt hormonok is befolyásolják a szívműködést. Az endokrin rendszer zavarai jelentkezhetnek elsődlegesen szívpanaszok formájá­ban is. A cikkben gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be, hogy milyen fontos az endokrin faktorok ismerete, valamint az interdiszciplináris szem­lélet a szív- és érrendszeri betegségek diagnosztikájában és kezelésében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Carmina Teresa Fuss, szakorvos, Würzburgi Egye¬temi Klinikák, I. sz. Belgyógyászati Klinika és Rende¬lőintézet, Endokrinológiai és Diabetológiai Tanszék (Németország, EU)
a szerző cikkei

Dr. Matthias Kroiss, endokrinológus és onkológus egyetemi tanár, Lajos–Miksa Egyetem (LMU), IV. sz. Belgyógyászati Klinika és Rendelőintézet, München (Németország, EU)
a szerző cikkei

Dr. Stefanie Hahner, endokrinológus egyetemi ta¬nár, Würzburgi Egyetemi Klinikák, I. sz. Belgyógyá¬szati Klinika és Rendelőintézet, Endokrinológiai és Diabetológiai Tanszék (Németország, EU)
a szerző cikkei

Dr. Martin Fassnacht, : tanszékvezető egyetemi ta¬nár, Würzburgi Egyetemi Klinikák, I. sz. Belgyógyá¬szati Klinika és Rendelőintézet, Endokrinológiai és Diabetológiai Tanszék (Németország, EU)
a szerző cikkei

Dr. Szücs Nikolette - Kommentár, PhD, egyetemi docens, Semmelweis Egyetem, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[277119] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.