Alkohol és emlőrák. Rövid áttekintés
A rendszeres alkoholfogyasztás több rosszindulatú megbetegedés kockázatát fokozza: emelkedik az aerodigesztív rendszer, a máj, a kolorektális régió és az emlő daganatainak gyakorisága. Az alkoholos italok legfontosabb karcinogén anyaga maga az etil alkohol, a hatás egyértelműen függ a napi/heti dózistól. Az etil-alkohol az alkohol-dehidrogenáz hatására acetaldehiddé metabolizálódik, ami egyértelműen karcinogén. A krónikus alkoholfogyasztás befolyásolja az endogén hormonok termelődését, hatással van az inzulinszerű növekedési faktor 1-re, megváltoztat számos biológiai jelátviteli utat, egyebek mellett oxidatív stresszt vált ki, és gének károsodását hozza létre. A napi kis mennyiségű alkohol is növeli az emlőrák kockázatát. Magy Onkol 62:68–71, 2018
Kulcsszavak: alkohol, acetaldehid, karcinogén, emlőrák
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!
A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
a szerző cikkei
Landherr László, Fővárosi Onkoradiológiai Központ, Budapest, Uzsoki Utcai Kórház, a Semmelweis Egyetem Oktató Kórháza
a szerző cikkei