hirdetés

Az omalizumab szerepe a súlyos perzisztáló allergiás asthma bronchiale kezelésében

Az omalizumab (Xolair®) egy szubkután alkalmazott monoklonális antitest. A kerin­gő, szabad IgE molekulákhoz kötődött gyógyszer megakadályozza azok kapcso­lódását a magas affinitású IgE receptorhoz (FCεRI), és így megszakítja az allergiás kaszkádot. A gyógyszer az EU-ban a 6 éves vagy annál idősebb gyermekek, serdü­lők és felnőttek kiegészítő (add-on) kezelésére engedélyezett súlyos, perzisztáló allergiás asthma bronchiale fennállása esetén. (Az USA-ban és még néhány or­szágban szélesebb indikációban használható.) Az omalizumab (Xolair®) súlyos, perzisztáló allergiás asztmában való add-on alkalmazásának hatására serdülőknél és felnőtteknél csökken az inhalációs kortikoszteroid igény, mindhárom korcso­portban csökken az asztmás exacerbációk száma és javulnak a tünetek, csökken a kórházi felvételek és a sürgősségi vizitek száma. Jelentősen javítja a súlyos aszt­mások életminőségét, jól tolerálható, mindent összevéve költséghatékonyabb, mint a standard terápia önmagában.

Drugs 2013. június

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Herke Paula
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.