hirdetés

Az ultrahangvizsgálatok jelentősége a magzati Down-szindróma szűrésében

A magzati Down-szindróma ma is a leggyakoribb kromoszóma-rendellenesség, születéskori gyakorisága 1/800. Végleges diagnosztikájának még ma is egyetlen módja az invazív genetikai vizsgálómódszerek egyike: az amniocentesis vagy a chorion-biopszia. Egyelőre még nem áll rendelkezésünkre olyan ideális teszt, amely a kórképet 100%-os hatékonysággal szűri ki, és nem ad tévesen pozitív leletet.
  A Down-szindróma kezdeti szűrőmódszere kizárólag az anyai életkorra vagy a pozitív családi kórelőzményre épült. Az 1970-es években, amikor a praenatalis diagnosztika lehetővé vált, az Egyesült Államokban a szülő nők csupán 5%-a volt 35 év feletti, míg ez az arány 2002-ben 15%- ra emelkedett. Tekintettel arra, hogy a Down-szindrómás esetek mintegy 70%-a a 35 évnél fiatalabb korosztályban születik meg, a szýrés jelentOEsége ebben a korosztályban is kifejezett.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nagy Sándor, PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.