hirdetés

Ellenoldali profilaktikus mastectomia: hatékonyság, elégedettség és megbánás

Az emlőrákos betegek és a túlélők körében évente 1% körüli értékre tehető az ellenoldali emlőrák kialakulásának kockázata. A BRCA1- vagy BRCA2-mutációt hordozó betegeknél azonban a fenti arány közel 3%-ra emelkedik, és 70 éves korra elérheti akár az 52%-ot is. Az ellenoldali emlőrák gyakori előfordulása miatt a profilaktikus mastectomiát (CPM, contralateral prophylactic mastectomy) régóta alkalmazzák olyan emlőrákos betegek kezelésében, akiknek családjában már előfordult hasonló betegség. Az elmúlt néhány évben azonban több tényezőnek köszönhetően fokozódott a műtéttel kapcsolatos tudatosság és a beavatkozás elfogadhatósága. Egyrészt a BRCA1/BRCA2-mutáció vizsgálatának bevezetésével lehetővé vált a kockázat pontosabb felmérése az emlőrákos betegek körében. Az adatok azt is igazolták, hogy a műtét (CPM) hatásosan mérsékli az ellenoldali emlőrák kialakulásának veszélyét. A legfrissebb kutatások szerint az ellenoldali emlőrák gyakoriságának a műtét hatására bekövetkező közel 90%-os csökkenése mellett az emlőrákkal kapcsolatos halálozás is jelentősen javul. E beszámolók két újabb vizsgálat eredményeivel is összhangban vannak, melyek szerint igen gyakran kerül sor a műtétre, amikor kiderül, hogy a frissen diagnosztizált emlőrákos beteg BRCA1- vagy BRCA2-mutációt hordoz. A CPM tehát hatékony beavatkozás, amelyet egyre gyakrabban alkalmaznak újonnan és régebben kórismézett emlőrákban, ha a beteg családi kórelőzménye pozitív, illetve BRCA1- vagy BRCA2-mutáció igazolódik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Marc D. Schwartz, Lombardi Comprehensive Cancer Center, Georgetown University, Washington, DC
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.