hirdetés

Korai nyelvi fejlődés és az ezzel összefüggő tanulási nehézségek

Esetismertetések

1. eset: A 23 hónapos Dale szüleit aggasztja, hogy fiuk szókincse mindössze nyolc szóból áll. Bár e néhány szóval és mutogatással megérteti magát gondozóival, egyre inkább frusztrálja, hogy szülei elvárják, hogy beszéljen, és képtelenek megérteni kívánságait. Étkezések alkalmával és a nap folyamán Dale „társalog” családtagjaival és élvezettel utánozza a motor hangját, miközben autóit tologatja a földön. Édesapja kérésére örömmel „hívja” vacsorázni idősebb testvéreit és általában jól viselkedik.
2. eset: Az 5 és fél éves Sarah-nak, aki hibás beszéde miatt óvodás korában már részt vett logopédiai foglalkozásokon egy gyermekfejlesztési program (Early Childhood Program) keretében, nehézséget okoz az ábécé néhány nagy- és legtöbb kisbetűjének felismerése. Körülbelül öt betű hangalakját ismeri fel. Az óvodáskor végén elvégzett felmérés alapján a logopédus nem tartotta szükségesnek a nyelvi készségeket fejlesztő foglalkozásokat. Bár szereti, ha szülei vagy óvónője felolvasnak neki, az óvónő által irányított olvasás iránt nem mutat érdeklődést, figyelme könnyen elkalandozik. Óvónője szerint megfontolandó lenne, hogy a gyermeket egyelőre ne írassák be az első osztályba.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kenneth L. Grizzle, PhD; Mark D. Simms, MD, MPH
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.