hirdetés

Korlátozzuk-e a fiatalok szoláriumlátogatását?

Acoloradói intézményekben dolgozó kutatók a fiatalok szoláriumlátogatását korlátozó törvényeket vizsgálták öt angol nyelvű országban (Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Egyesült Királyság), valamint Franciaországban, és összehasonlították a dohányáruhoz történő hozzájutást korlátozó rendeletekkel. A témába vágó törvények összegyűjtéséhez jogi és internetes adatbázisokat használtak, további információkért az egészségügyi minisztériumokhoz és a megfelelő szakmai szervekhez fordultak.
A kiskorúak dohányáruhoz való hozzájutását az említett országok mindegyikében korlátozzák, Franciaország kivételével. Az Egyesült Államok összes államában és a legtöbb angolul beszélő országban csak 18 évnél idősebb személy vásárolhat dohányárut. Ezzel ellentétben a fiatalok szoláriumlátogatását csak Franciaországban, az Egyesült Államok egyes területein és Kanadában szabályozzák. Wisconsinban 16, Illinois-ban 14, Texasban 13 évben szabták meg a szolárium igénybe vételének alsó korhatárát. Tizennyolc amerikai államban, valamint további két állam három megyéjében a szülő/gondozó beleegyezése szükséges e helyek látogatásához. Kanadában csak egyetlen állam korlátozza a fiatalok szoláriumhasználatát; az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Új-Zélandon nem léteznek erre vonatkozó törvények. A kutatók végkövetkeztetése, hogy a fiatalok szoláriumlátogatását korlátozó szabályozás területenként változik, és tanácsos lenne – a dohányáruk vásárlásához hasonlóan – egységes törvények bevezetése

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Forrás: Dellavalle RP, Parker ER, Ceronsky N, et al. Youth access laws. In the dark at the tanning parlor? Arch Dermatol. 2003;139:443–448
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.