hirdetés

Megvédhető-e a hat hónapnál fiatalabb csecsemő az influenza ellen?

Az egész világon évente végigsöprő szezonális influenza ellen az egyetlen hatékony, bizonyítékokon alapuló megelőzési lehetőség a védőoltás.  Ám éppen az életkoruknál fogva egyik legsérülékenyebb korosztály tagjai, a félévesnél fiatalabb csecsemők még nem olthatók, mivel nem képesek érdemi immunválaszra az influenza elleni oltóanyagokkal. Így megóvásuk egyetlen módja a – még az édesanyjuk várandóssága alatt végzett – anyai immunizáció, valamint a körülöttük élők beoltása, vagyis a „fészekimmunizáció”. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Mészner Zsófia, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.