Probiotikumok
Bevezetés
Egyre több bizonyíték támasztja alá a probiotikumok hasznosságát a gasztrointesztinális (GI) rendellenességek kezelésében és megelőzésében. A probiotikumok létjogosultsága mellett szól, hogy képesek helyreállítani a normális mikrobiális flórát.
Meghatározás és leírás
A probiotikumok nem patogén mikrobák, rendszerint tejsavtermelő változatok, amelyeket az intesztinális mikroflóra egyensúlyának javítására vagy helyreállítására használnak. Étkezési kiegészítők vagy élelmiszerek (pl. joghurt) formájában állnak rendelkezésre mint élő, aktív kultúrák. Különféle probiotikus kiegészítők szerezhetők be, de a Lactobacillus GG, a Bifidobacterium és a Saccharomyces fajokat tanulmányozták legalaposabban. Egyre több bizonyíték támasztja alá a probiotikumok hasznosságát a különféle GI rendellenességek – például az irritábilis bél szindróma, a gyulladásos bélbetegség, az akut gastroenteritis és az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés – megelőzésében és kezelésében.
Noha a probiotikus készítményeket elterjedten használják világszerte, gyerekek vonatkozásában nem állnak rendelkezésre specifikus felhasználási adatok.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!