hirdetés

Protonpumpagátló szerek gyermekgyógyászati alkalmazása

FŐ SZEMPONTOK

  1. A hisztamin2-receptor antagonistáktól eltérően a protonpumpa-inhibitorok megbízhatóan módosítják a gyomor pH-ját, és az ismételt adagolás során nem alakul ki tachyphylaxia.
  2. A PPI hatásmechanizmusa a parietális sejtek membránján elhelyezkedő gyomorsav- vagy más néven protonpumpát (H+–K+-ATPázt) célozza meg.
  3. A gyermekkori oesophagitis kezelésében az omeprazol valószínűleg jobb a hisztamin2-receptor antagonistáknál és az összehúzódást elősegítő (prokinetikus) gyógyszereknél is.
  4. Az intravénás adagolás lehetősége miatt a pantoprazol nyilvánvalóan vonzó gyógyszer az orális készítmény bevételére képtelen betegek esetében (például intenzív ellátásban)

Bevezetés

A protonpumpa-inhibitorok (PPI) 1989-es bemutatkozásuk óta a gyomorsav túltengéssel járó felnőttkori gasztrointesztinális megbetegedések terápiájának gerincét alkotják. E gyógyszercsoport számos egyértelmű előnnyel rendelkezik a savkötők vagy a hisztamin2-receptor antagonisták (H2-RA) régebbi gyógyszercsoportjaival szemben. A H2-RA kizárólag a parietális sejt membránján elhelyezkedő hisztamin-receptorokért versengve csökkenti a savtermelést, az egyéb endokrin (gastrin) és neuroendokrin (vagus-stimuláció) útvonalak végpontjában található receptorokra nincs hatással. Következésképpen a H2-RA-k nem blokkolják teljesen a parietális sejtek savtermelését.

A H2-RA-któl eltérően a PPI-k megbízhatóan módosítják a gyomor pH-ját, és az ismételt adagolás során nem alakul ki tachyphylaxia. Minden PPI hatásmechanizmusa a gyomorsavtermelést más néven protonpumpát (H+–K+-ATPázt) célozza meg, amely a parietális sejt membránján helyezkedik el. Miután jelentős elsődleges átalakuláson esik át a májban, a gyógyszer előanyaga felhalmozódik a parietális sejt kanalikuláris terében, majd egy savkatalizált reakció során aktív metabolittá alakul. Az aktív gyógyszer ezután irreverzibilis, kovalens kötéssel kötődik a H+–K+-ATPáz cisztein végeihez. Így a PPI-k a gyomor savszekréciójának utolsó lépését, a protontermelést gátolják.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ashish S. Patel, MD, John F. Pohl, MD, David J. Easley, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.