Táplálékkiegészítők és gyógynövények fogyasztása terhesség alatt
Az alternatív és kiegészítő gyógymódokat áttekintő sorozatunk e részében a hányinger és hányás, a terhességi csíkok, a visszértágulat, valamint a terhességgel kapcsolatos egyéb problémák kerülnek terítékre.
Ahogy a nagyközönség érdeklődése egyre inkább az alternatív és kiegészítő gyógymódok felé fordul, úgy növekszik a gyógynövényekre és táplálékkiegészítőkre fordított pénzösszeg is. Egy közelmúltból származó becslés szerint a fogyasztók vitaminkészítményekre körülbelül 3,3 milliárd dollárt, gyógynövényekre mintegy 5,1 milliárd dollárt költenek évente.1
Jelen összefoglalónk tárgyát a gyógynövények, a vitaminkészítmények és más, ezeknél ezoterikusabb készítmények képezik.
Terhesség alatti hányinger és hányás
A terhesség során jelentkező problémák közül tudományos szempontból a hányinger és hányás elleni alternatív készítményeknek szentelték a legtöbb figyelmet. A B6-vitamin és a gyömbér hatásának megítélésére klinikai vizsgálatok történtek. A B6-vitamin 10–25 mg/nap dózisban, napi háromszori adagolásban csökkentette a hyperemesist, és hatásosabbnak mutatkozott a placebónál.2–4 A kapszulában, teában vagy üdítőitalban adott gyömbér (Ziniberis officinale) enyhítette a hányingert.5,6 Annak ellenére, hogy a gyömbért már nagyon sok terhes fogyasztotta, ezenkívül a kínai orvoslás is régóta alkalmazza, az FDA németországi megfelelőjének tekinthető német E-Bizottság monográfiája – a gyógynövényekkel igen részletesen foglalkozó kiadvány – nem javasolja terhesség alatti fogyasztását.7 A gyömbértea a növényt nagyon kis mennyiségben tartalmazza, ezért minden bizonnyal a legbiztonságosabb is.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!