hirdetés

Táplálékkiegészítők és gyógynövények fogyasztása terhesség alatt

Az alternatív és kiegészítő gyógymódokat áttekintő sorozatunk e részében a hányinger és hányás, a terhességi csíkok, a visszértágulat, valamint a terhességgel kapcsolatos egyéb problémák kerülnek terítékre.

Ahogy a nagyközönség érdeklődése egyre inkább az alternatív és kiegészítő gyógymódok felé fordul, úgy növekszik a gyógynövényekre és táplálékkiegészítőkre fordított pénzösszeg is. Egy közelmúltból származó becslés szerint a fogyasztók vitaminkészítményekre körülbelül 3,3 milliárd dollárt, gyógynövényekre mintegy 5,1 milliárd dollárt költenek évente.1

Jelen összefoglalónk tárgyát a gyógynövények, a vitaminkészítmények és más, ezeknél ezoterikusabb készítmények képezik.

Terhesség alatti hányinger és hányás

A terhesség során jelentkező problémák közül tudományos szempontból a hányinger és hányás elleni alternatív készítményeknek szentelték a legtöbb figyelmet. A B6-vitamin és a gyömbér hatásának megítélésére klinikai vizsgálatok történtek. A B6-vitamin 10–25 mg/nap dózisban, napi háromszori adagolásban csökkentette a hyperemesist, és hatásosabbnak mutatkozott a placebónál.2–4 A kapszulában, teában vagy üdítőitalban adott gyömbér (Ziniberis officinale) enyhítette a hányingert.5,6 Annak ellenére, hogy a gyömbért már nagyon sok terhes fogyasztotta, ezenkívül a kínai orvoslás is régóta alkalmazza, az FDA németországi megfelelőjének tekinthető német E-Bizottság monográfiája – a gyógynövényekkel igen részletesen foglalkozó kiadvány – nem javasolja terhesség alatti fogyasztását.7 A gyömbértea a növényt nagyon kis mennyiségben tartalmazza, ezért minden bizonnyal a legbiztonságosabb is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Gayle L. Olson, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.