hirdetés

Testedzéssel összefüggő amenorrhoea: a leptin szerepe

Habár a nőisportoló-triász (female athlete triad: amenorrhoea, rendszertelen étkezés és osteoporosis) pontos oka ismeretlen, a legfrissebb kutatások szerint a zsírsejtek által termelt leptin hormon szerepet játszhat a szindróma kialakulásában. A leptin fontos jelzője lehet a tápláltságnak, és befolyásolhatja a reproduktív működést. Ha sikerül alkalmas módszert kifejleszteni a testedzéssel összefüggő amenorrhoea korai felismerésére és kezelésére, megelőzhetjük a súlyos késői következményeket: az osteopeniát és az osteoporosist.

A testedzéssel összefüggő amenorrhoeában szenvedő nők között igen nagy a csökkent csont-ásványianyag-tartalom, a csontgyengeség és a késői osteoporosis kialakulásának kockázata. A rendszertelen táplálkozással és osteoporosissal együttjáró amenorrhoeát „nőisportoló-triásznak” nevezzük.3 A jelenség csökkentheti a fizikai teljesítőképességet s növelheti a morbiditást és a mortalitást, ezért az amenorrhoeában szenvedő, fizikailag aktív serdülő korú lányokat és nőket táplálkozási rendellenességek és osteopenia irányában rendszeresen szűrni kell.

Definíciók

Az amenorrhoea a menstruációs ciklus hiányát vagy rendellenes elmaradását jelenti. A kórképet primer és szekunder formára oszthatjuk. A primer amenorrhoea diagnózisát akkor mondhatjuk ki, ha 14 éves korig nem jelenik meg az első menstruációs vérzés és hiányoznak a másodlagos nemi jellegek. Ha ez utóbbiak felismerhetők, akkor a kórisme 16 éves korban állítható fel. Szekunder amenorrhoeáról akkor beszélhetünk, ha a korábban rendszeres ciklus 3 hónapon át, illetve a korábban rendszertelen menstruáció 6 hónapon át szünetel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Michelle P. Warren, MD - Russalind H. Ramos, MD - Emily M. Bronson
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.