hirdetés

Tiopurinok alkalmazása: mikor kell elkezdeni és mikor kell abbahagyni?

Bevezetés

Aligha kétséges, hogy a tiopurinok csoportjába tartozó azathioprin (AZA), 6-merkaptopurin (6-MP) és 6-tioguanin (6-TG) hatásos szerek a krónikus gyulladásos bélbetegség (inflammatory bowel disease – IBD) kezelésében. Ennek ellenére a gyakorló orvosnak ma is számos nehéz döntést kell meghoznia a tiopurin-kezeléssel kapcsolatban. Mikor célszerű elkezdeni az AZA- vagy 6-MP-kezelést? Van-e különbség az AZA és a 6-MP között? Mikor célszerű a kezelést abbahagyni? Hogyan lehet egyénre szabni a kezelést? Hogyan kell monitorozni a kezelést? Biztonságosak-e a tiopurinok terhes nők kezelésében? Hosszú távon milyen kockázatokkal jár a kezelés? Cikkünk célja áttekinteni e problémás kérdéseket.

A tiopurinok hatásosságát bizonyító adatok

A tiopurinok Crohn-betegség és colitis ulcerosa kezelésében egyaránt hatásos szerek mind az aktív szak kezelésében, mind a remisszió fenntartásában. A Cochrane adatbázis alapján megvizsgálták az AZA és a 6-MP remissziót kiváltó hatását aktív Crohn-betegségben, és kimutatták, hogy hatásosabbak, mint a placebo (esélyhányados [EH] 2,36, 95%-os megbízhatósági tartomány [MT] 1,57–3,53) [1]. Az egy terápiás válasz létrejöttéhez kezelendő betegek száma (number needed to treat – NNT) 5 (17 hétnél rövidebb kezelés esetén NNT518, annál hosszabb kezelésnél NNT54). Az egy mellékhatás létrejöttéhez kezelendő betegek száma (number needed to harm – NNH) 14. Mivel a tiopurinok remissziót előidéző hatása lassú, ezért ezeket gyakrabban alkalmazzák fenntartó kezelésként. A tiopurinok remissziót fenntartó hatását Crohn-betegségben megerősíti a Cochrane adatbázis egy másik elemzése (EH 2,16 [MT 1,35–3,47], NNT57) [2], valamint egy nottinghami gyógyszermegvonásos vizsgálat is, amelyben colitis ulcerosában szenvedő, AZA-kezelés mellett remisszióba került betegek kaptak véletlen besorolás szerint placebót vagy AZA-t [3]. Egy év után a relapszusok aránya a placebocsoportban 61%, az AZA-csoportban 31% volt (p50,01, NNT53).

Mikor érdemes megfontolni a tiopurin-kezelés elkezdését?

A krónikus gyulladásos bélbetegség lefolyásának három szakaszában vetődik fel a tiopurinok alkalmazásának lehetősége:

  • újonnan diagnosztizált betegség esetén
  • műtét után (Crohn-betegség esetén) vagy súlyos roham esetén (colitis ulcerosa és Crohn-betegség esetén)
  • szteroidfüggőség vagy szteroidrezisztencia esetén (colitis ulcerosa és Crohn-betegség esetén).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dermot P. B. McGovern és Simon P. L. Travis
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.