hirdetés

Tojásalapú vakcinák

   A tojástartalmú védőoltások (influenza, morbilli–mumpsz–rubeola [MMR], veszettség és sárgaláz elleni vakcinák) potenciálisan veszélyt jelentenek a tojásallergiás gyermekek számára. Az influenza és az MMR esetében gyakran felmerül a probléma, mivel e védőoltásokat kétéves kor alatti gyermekek számára ajánlják – ebben az életkorban jelentkezik a leggyakrabban a tojásallergia. Az anaphylaxiás reakció kockázatának mérlegelésekor fontos tudni, milyen módon állítják elő ezeket a védőoltásokat, illetve lényeges ismerni a beteg klinikai kórelőzményét.
  Az influenza elleni inaktivált védőoltáshoz a kórokozókat csirkeembriók chorioallantoin folyadékában vagy ovalbuminban szaporítják. Az Egyesült Államokban háromféle influenza elleni vakcinát használnak: egy hasított („split”) virionból álló védőoltást (Flushield®, Wyeth–Ayerst) és két, zonális centrifugálással előállított tisztított szubvirionból álló védőoltást (Fluogen®, Parke–Davis; Fluvirin®, Powderject Vaccines). Az influenzavakcina allergiás reakciót kiváltó tulajdonsága az előállítástól függően változik; a vörösvérsejt-eluátumból származó teljes vírusvakcina (az Egyesült Államokban nincs forgalomban) több tojásproteint tartalmaz, mint a centrifugált vagy kémiai precipitációval előállított védőoltások. Az újabb vizsgálatok szerint e vakcinák egyes gyártási szériáiban a tojásprotein-tartalom több mint 30-szoros variabilitást mutat. Ennélfogva adott betegnél nehéz meghatározni az anaphylaxiás reakció kockázatát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.