hirdetés

Pityriasis rosea

Egy 40 éves férfi egy hete kialakult, testszerte szóródó, viszkető kiütései miatt fordult orvoshoz. Az utóbbi időben láza, hidegrázása, légúti fertőzése nem volt. Iniciális plakkra nem emlékezett. A fizikális vizsgálat alkalmával a törzsén számos kiselemű, hámló foltot észleltek. Az elváltozás nem terjedt ki a tenyerekre és a talpakra, s a végtagok disztális részeire sem.

Megbeszélés

A pityriasis rosea spontán is gyógyuló, papulosquamosus bőrgyógyászati kórkép, melynek 1789-ből származó első leírása szerint a „szétszórtan elhelyezkedő, kiselemű, finoman hámló foltok folyamatosan keletkeznek, összefolyást nem mutatnak”.1 A pityriasis jelentése: „finom hámlás”, a rosea pedig annyit tesz, hogy „rózsaszínű”.1 A kórkép a serdülőkorúak és a fiatal felnőttek körében a leggyakoribb, az esetek mintegy 75%-a a 10 és 35 év közötti korosztályt érinti.2 Főleg ősszel, télen és tavasszal észlelhető.3

A betegséget legtöbbször a hírnökfolt vagy „anyafolt” – egyetlen ovális, hámló, 2–10 cm átmérőjű macula – vezeti be. Ennek megjelenését influenzaszerű prodromális tünetek előzhetik meg.4 Egy-két hét elteltével a bőrkiütések – 1-2 cm átmérőjű többszörös, ovális maculák – testszerte szóródnak, de leginkább a törzsön és a végtagok proximális felszínein halmozódnak. Hosszanti tengelyükkel a bőr természetes redőibe igazodva jellegzetes „karácsonyfatünetet” adnak.

A pityriasis roseának több változata is ismeretes. A pityriasis gigantea például kisebb számú, de nagyobb méretű bőrjelenségből áll.1 Némelykor a hírnökfolt a kórkép egyetlen manifesztációja. A bőrtünetek általában 2–6 hétig állnak fenn.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bernard Karnath, MD - Nasir Hussain, MD - Mary Bevin, RNCS, FNP
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.