hirdetés

Tinea capitis különös formája

A négyéves fekete bőrű fiúgyermeket a hajas fejbőrön megjelent viszkető, hámló folt és foltos hajhullás miatt vitték orvoshoz. Néhány hónappal korábban egy másik orvos tinea capitist véleményezett, emiatt helyi gombaellenes kezelést kezdett, és 2%-os ketoconazol sampon használatát írta elő, amelyek azonban nem hozták meg a kívánt eredményt. A fizikális vizsgálatot végző orvos körülbelül egy tucat haj nélküli, hámló foltot észlelt, és e területeken sűrű fekete pettyezettséget látott (1. ábra). Az elváltozások 10–15 mm átmérőjűek voltak. A hajas fejbőr kaparékából készített kálium-hidroxidos preparátum mikroszkópos vizsgálata nagyspórás endothrix gombát jelzett a hajszálak nyelében, ennek alapján tinea capitist kórisméztek (2. ábra).
Megbeszélés
A tinea capitis gyakori gyermekkori dermatophyton-fertőzés, amely járványok idején a fogékony gyermekek 10–20%-át is érintheti. A serdülőkor után ritkábbá váló fertőzés könnyen átjut egyik emberről a másikra.Gyakori közvetítői a különféle használati tárgyak (fésű, kefe, kalap, párna, takaró), sőt a színházi ülések kárpitja is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Robert T. Brodell, MD Giorgio Vescera, MS IV
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.