hirdetés

Orvosok és az egészségügyi adatkezelés

A betegadatok felvétele és kezelése, a klinikai vagy egyéb anonim kutatásokban való részvétel, vagy egy egyszerű adatbázis-építés rengeteg jogi problémát vet fel. A személyes adat és az érzékeny (különleges) adat fogalma nagyon tág: gyakorlatilag bármilyen, a beteggel kapcsolatos információ személyes/különleges adatnak minősül, aminek a felvételéhez, kezeléséhez külön írásbeli hozzájárulásra van szükség. Maga az a tény is különleges adat, hogy a páciens (akár egészséges, akár beteg) egy meghatározott időpontban az egészségügyi intézményben járt, akkor is, ha csak szűrővizsgálaton jelent meg, vagy egyszerűen gyógyszert íratott fel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Soós Andrea Klára
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Igényes cikk, melynek külön érdemeként ki kell emelnem a halállal meg nem szűnő, egyes esetben személyiségi jogból kegyeleti joggá alakuló jogosultságok
hangsúlyozását, a jogszabályok adta széles körű (mondhatni csaknem teljes) felhatalmazást. Az orvosi adatkezelés és saját adatbázis létrehozásának
megkülönböztetése alapvető.
Szívből remélem, hogy sokan olvassák el, és nem a tevőleges vagy mulasztásos jogsértés vizsgálata esetén szembesülnek a problémával, amit a nagyon tág
definíciók, de egyben a jogalkotó nagyon egyértelmű szándéka néha nehezen felismerhetővé tehet. Tanácsom - jogi szakokleveles orvosként - az, hogy ne restelljünk
kérdezni! Inkább tízszer hívjuk fel feleslegesen a Kórház ügyvédét, mintsem egyszer hibázzunk!
Őszintén gratulálok a cikkhez!

dr. Pikó Béla
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház
Megyei Onkológiai Központ
(Gyula)

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.