Gyomorvédelem vagy kardioprotekció?

M. Venerito, A. Kandulski és P. Malfertheiner - Dr. Kancz Sándor kommentárjával

Az acetil-szalicilsav (ASA) kis dózisainak tartós szedése kétszeresére–négyszeresére növeli a felső gasztrointesztinális vérzés kockázatát. További kockázatnövelő tényező, ha a beteg az ASA mellett clopidogrelt is szed. A protonpumpagátlók (PPI) és a clopidogrel közti lehetséges kölcsönhatás miatt mind az európai, mind az amerikai gyógyszerhatóság figyelmeztetést tett közzé a két gyógyszer párhuzamos alkalmazásának veszélyeiről. Dolgozatukban a szerzők áttekintik az egy és a két trombocitaaggregáció-gátlót szedő betegek gasztroprotektív gyógyszerelésének irodalmát, hangsúlyozva: nincsenek egyértelmű in vivo bizonyítékok arra, hogy a protonpumpagátlók klinikailag jelentősen rontanák a clopidogrel hatásosságát, a két gyógyszer szedésének időbeli elkülönítése azonban hasznos lehet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kancz Sándor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 4,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[96159] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.