hirdetés

ACE-gátlók és angiotenzinreceptorblokkolók – bevezető

Ez a szimpózium egy rövidebb és két hosszabb közleményt tartalmaz. Az első közlemény („Megfékezhetjük a kardiovaszkuláris betegség terjedését” címmel) rövid áttekintést ad a kardiovaszkuláris betegségek okozta népegészségügyi problémákról, a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos jelentős egészségügyi kiadásokról, az e betegségek kockázatának csökkentésére kínálkozó lehetőségekről, valamint az ezekkel kapcsolatos nehézségekről.
 A két részletes közlemény azt tárgyalja, hogy mi a szerepük az ACE-gátlóknak, illetve az angiotenzinreceptorblokkolóknak a kardiovaszkuláris betegségek kezelésében, a bizonyos betegségekkel kapcsolatos kardiovaszkuláris kockázatok csökkentésében, a halálozás megelőzésében. A kardiovaszkuláris megbetegedésekre jellemző, hogy a lakosság jelentős részét érintik, súlyos anyagi terheket rónak a társadalomra, a velük kapcsolatos kiadások tekintélyes részt képviselnek az egészségügyi kiadásokon belül.Ma az Egyesült Államokban a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel kapcsolatos kiadások elérik a 368,4 milliárd dollárt.
 Nagy multicentrikus, placebokontrollos nemzetközi vizsgálatok igazolták, hogy az ACE-gátlók és az angiotenzinreceptor- blokkolók nemcsak effektív vérnyomáscsökkentő ágensek, hanem rendkívül hatásosak a szívelégtelenség kezelésében és megelőzésében is, továbbá képesek csökkenteni a myocardialis infarctus, a stroke, a cukorbetegség, a perifériás érbetegség, a vesekárosodás előfordulását, kockázatát.Kedvező hatásukat nemcsak a leginkább veszélyeztetett betegcsoportokban fejtik ki, hanem – miként a legújabb vizsgálatok igazolták – a mérsékeltebb kockázatú betegcsoportokban is. Az ACE-gátlók és az angiotenzinreceptor-blokkolók egyértelműen bizonyított, kedvező hatása ellenére a betegek jelentős része nem részesül ilyen kezelésben, vagy ha igen, gyakran nem megfelelő dózisban kapja a kiválasztott készítményt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Tenczer József
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.