hirdetés

ECG CLARITY-TIMI 28

Előzmények A TIMI (Thrombolysis In Myocardial Infarction) vizsgálatsorozat 1984-ben kezdődött, a legkorábbi közlemény 1985-ben jelent meg. Az első tíz vizsgálatról 1998-ban közöltek összesített beszámolót, de az egyedülálló sorozat ezután is folytatódott, egyetlen kivétellel. TIMI 13. vizsgálatot ugyanis nem terveztek és nem is végeztek. Nem babonából, hanem – a Carolyn H. McCabe-től, a munkacsoport egyik tagjától kapott információ szerint – azért, mert élénken emlékeztek az Apolló 13. űrprogram majdnem katasztrófával végződő eseményeire.
A CLARITY-TIMI 28 vizsgálat igazolta, hogy acetil-szalicilsav alapkezelés mellett, sikeres fibrinolízis után adott clopidogrel ST-elevációval járó infarktusban (STEMI) szignifikánsan csökkenti a reokklúzió és az ischaemiás események kockázatát, anélkül, hogy a vérzéses szövődmények veszélye nőtt volna (lásd Orvostovábbképző Szemle 2006., 7–8. szám). Többféle magyarázata lehetne annak, hogy a clopidogrel a fibrinolízist követően növeli a koszorúér-átáramlást és javítja a klinikai lefolyást is. Az egyik lehetőség az, hogy a clopidogrel a glikoprotein IIb/IIIa-gátlókhoz hasonlóan fokozza a korai fibrinolízist és ezzel növeli a korai reperfúziót. A másik mechanizmus pedig az lehetne, hogy a szer a korai fibrinolízist nem fokozza, hanem azokban a coronariákban, melyekben a fibrinolitikum hatására az áramlás részlegesen vagy teljesen helyreállt, fenntartja az erek átjárhatóságát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.