hirdetés

PREVAIL (PREvention of Venous thromboembolism after Acute Ischaemic stroke)

  Előzmények
  Az agyi katasztrófák Európa országaiban a halálozási statisztikák harmadik helyén állnak. Mortalitásuk Magyarországon az utóbbi évtizedekben – a mind hatásosabb kezelési módszerek eredményeként – csökkent, de a szélütés továbbra is igen gyakori: becslések szerint évente 40–50 ezer beteg kerül kórházba szélütés miatt. Az akut agyi történések hatásosan megelőzhetők, ám mégis gyakori szövődményük a vénás thromboembolia. Nemzetközi statisztikák szerint, megelőző beavatkozások nélkül a szélütés miatt hemiplegiás betegek 75%-ánál következik be mélyvénás thrombosis, és mintegy 20%-uknál fordul elő tüdőembolia, ami egy-két százalékuk esetében halálhoz vezet.
  A szélütés szövődményeinek megelőzésére nem frakcionált heparint vagy kis molekulatömegű heparint adnak, de annak eldöntésére, hogy a klinikus melyik készítményt válassza, eddig megfelelően kontrollált, sok beteg adatait összegző tanulmány nem állt rendelkezésre. A PREVAIL vizsgálat ezzel a fontos témával foglalkozott.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.