hirdetés

kommentár Dr. Szélvári Ágnes cikkei

  #1
2020-03-02 14:12:00

Amikor a betegek sürgős ok miatt keresik fel a háziorvosi rendelőt és a sürgősségi felvételi osztályt, ezt gyakran hasi fájdalom miatt teszik. Minden tizedik sürgősségi kórházi felvételre hasi fájdalom miatt kerül sor, ilyenkor a beutalás oka leggyakrabban „akut has gyanúja”. Milyen tényezőket kell a kórismézésben figyelembe venni? Milyen intézkedé­sekre van szükség a háziorvosi rendelőben és a sürgősségi felvételnél? A kezelés ambulánsan vagy kórházi osztályon folytatódjon-e? Ezeket a kérdéseket taglalja a cikk.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.