hirdetés

Dr. Szabó Adrienn, dr. Müller Katalin Eszter, dr. Arató András, dr. Veres Gábor cikkei

  #1
2011-03-01 11:05:00

Napjainkban – a folyamatosan fejlődő koraszülött-, illetve újszülött-sebészeti ellátásnak köszönhetően – egyre gyakrabban találkozhatunk a mindennapi orvosi gyakorlatban is rövid bél szindrómás csecsemőkkel és gyermekekkel. A kórkép hátterében leginkább veleszületett atresiák, volvulus, valamint a koraszülötteknél gyakran kialakuló nekrotizáló enterocolitis áll. A kórkép mortalitása jelenleg is nagy (10–30%). A túlélők körében számos súlyos kórkép fordulhat elő (infekciók, thrombosis, májlézió, oxalátkő), amelyek minden tekintetben szoros utánkövetést igényelnek.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.