A tesztoszteronhiány diagnózisa és kezelése

Viszonylag ritka kongenitális formáján kívül a tesztoszteronhiány sokféle klinikai tünetegyüttes része lehet. Ma már tudjuk, hogy 30 éves kor után az egészséges férfiak tesztoszteron-elválasztása is folyamatosan csökken, jóllehet csak kis mértékben. A betegséget néha nehéz diagnosztizálni, és a tesztoszteronpótló kezelés nem mindig mérsékli az összes klinikai tünetet. Mindamellett sok esetben hasznosak lehetnek a hosszú hatástartamú tesztoszteronészterek éppúgy, mint a transzdermális tesztoszterontapasz és tesztoszterongél.

Az alacsony tesztoszteronszint, más endokrinológiai hiányállapotokhoz hasonlóan, rövid és hosszú távú következményekkel járó anyagcsere-változásokat idéz elő (1. táblázat). A közelmúltig viszonylag ritka tünetnek tartották a tesztoszteronhiányt, amely vagy veleszületett hypogonadismusban fordul elő – például Klinefelter- és Kallmann-szindrómában –, vagy sporadikusan, nagy méretű hypophysis-daganat vagy gonádsérülés okozta hereműködési zavar következményeként. Ma már tudjuk, hogy jelentős tesztoszteronhiány alakulhat ki számos más kórállapotban is, például HIV-fertőzésben, kóros elhízás, súlyos betegség vagy pszichés stressz talaján, valamint bizonyos gyógyszerek (pl. glükokortikoidok, egyes kemoterápiás szerek) mellékhatásaként. Legalább egy közlemény1 szerint középsúlyos fejsérülés következtében gyakran izoláltan károsodik a hypophysis gonadotropin-termelése, amit eddig nem ismertek fel.

Ma már bizonyított tény, hogy 30 éves kor után az egészséges férfiak tesztoszteron-elválasztása is csökken. Ezt a jelenséget gyakran „férfi menopausának” vagy „andropausának” nevezik. Nem tisztázódott még, hogy a biológiailag hatásos tesztoszteron szintjének csökkenése milyen mértékben gátolja a szervezet élettani funkcióit, bár ez valószínűleg egyénenként változó. Mindenesetre a szakemberek többsége egyetért abban, hogy hypogonadismusra utal, ha a tünetek jelentkezése mellett a tesztoszteron szintje alacsonyabb, mint az egészséges, fiatal férfiaké.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
John H. MacIndoe, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.