Férfiak egészségvédelme – bevezető

Minden korszaknak megvannak a maga kurrens témái. A második évezred utolsó két évtizedének egyik központi kérdésköre a férfiakat érintő betegségek gyógyítása volt. Ezért is rendkívül szerencsés összeállítás ez a férfiak egészségéről szóló, három cikkből álló szimpózium, amely kiemelt témakörei miatt közérdeklődésre tarthat számot.

A három, szakmailag igényesen megírt cikk közül a merevedési zavar és az érbetegség összefüggéseinek összefoglalásáról szóló közleményhez Kopa Zsolt andrológus főorvos, a tesztoszteronhiány diagnózisáról és kezeléséről szóló közleményhez Lőcsei Zoltán endokrinológus főorvos, a prosztatarák szűrővizsgálatát tárgyaló tanulmányhoz Tenke Péter urológus főorvos írt a hazai olvasók számára igen hasznos kommentárt.

Az első cikk a merevedési zavar és az érbetegség kapcsolatáról szól. Ennek az összefüggésnek a vizsgálata azért is rendkívül indokolt, mert az erekció biokémiájának megismerésével a nitrogén-monoxid mint legfontosabb erekciógenetikus neurotranszmitter szerepe felértékelődött. Az erek endotheljéből és a nonadrenerg-nonkolinerg idegvégződésekből származó NO az erekció létrejöttében meghatározó szereppel bír. Értelemszerűen az ér- és endothel-károsító faktorok az NO-szint és az erekciós képesség csökkenéséhez vezetnek. Ebből következik, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket joggal soroljuk az erectilis diszfunkció kockázati tényezői közé: ilyen betegség fennállásakor – miként a diabeteses, a hypertoniás és a lipidanyagcsere-zavarban szenvedő betegek között – a merevedési zavar szignifikánsan gyakoribb.

A felsorolt betegségek az idősebb populációban gyakrabban fordulnak elő, és bár az életkor is az erectilis diszfunkció komoly kockázati tényezőjének számít (40 és 70 éves kor között előfordulási aránya megnégyszereződik), a kommentátor igen helyesen emeli ki azt, hogy a szexuális élettel kapcsolatos igények idősebb korban is megmaradnak. Mivel az erectilis diszfunkció gyakran jelentkezik komoly rendszerbetegségek első tüneteként, az összefüggéseket pedig egyre jobban megismerjük, nem tarthatjuk izolált tünetnek a merevedési zavart, és szimptomatikus kezelése is csak akkor lehet korrekt, ha a háttérben esetleg jelenlevő, egyébként ismert etiológiai tényezőket már felderítettük.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp György
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.