Gyakori nyelvbetegségek az alapellátásban

A nyelv könnyen vizsgálható, de betegségei diagnosztikai és terápiás szempontból is sok fejtörést okozhatnak. A nyelvbetegségek felismerése és a kórisme felállítása a kórtörténet alapos áttekintését, ezen belül a dohányzás és az alkoholfogyasztás kérdésének megbeszélését igényli. Lényeges a nyelv morfológiai vizsgálata és az esetleges lymphadenopathia felderítése. A gyakoribb elváltozások közül a térképnyelv, a barázdált nyelv és a fekete szôrnyelv nem igényel kezelést. A glossitis mediana rhomboidea általában Candida-fertôzés kapcsán alakul ki, és jól reagál a helyi gombaellenes kezelésre. Az atrófiás nyelvgyulladás hátterében gyakran vas-, folsav-, B12-vitamin-, riboflavin- vagy niacinhiány áll. Az immunhiányos állapotra utaló szôrös leukoplakiát az Epstein–Barr-vírus okozza. A nyelv kinövései általában biopsziás mintavételt indokolnak: a benignus léziókat (pl. granuláris sejtes tumorok, fibrómák, lymphoepithelialis ciszták) el kell különíteni a premalignus leukoplakiától és a laphámsejtes karcinómától. Az „égô száj szindróma” a nyelvre is kiterjedhet; jól reagál alfa-liponsavra, clonazepamra és kognitív viselkedésterápiára. A lenôtt nyelv sebészeti kezelése elôsegítheti a sikeres szoptatást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Brian V. Reamy, COL, USAF, MC
a szerző cikkei

Richard Derby, LT COL, USAF, MC
a szerző cikkei

Christopher W. Bunt, CAPT, USAF, MC
a szerző cikkei

Dr. med. habil. Albrecht Mária, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[47341] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.