hirdetés

A 2-es típusú diabéteszes fiatalok szemkárosodása

Egy új kutatás szerint a 2-es típusú diabéteszben szenvedő fiatal felnőttek csaknem felénél a cukorbetegség diagnózisát követő néhány éven belül kialakul a diabéteszes retinopátia.

hirdetés

A diabéteszes retinopátia - a munkaképes korú felnőttek vakságának egyik vezető és a megelőzhető oka - a szemfenék ereinek károsodásával jár. Az érintett erek hegszövethez hasonlítanak, amelyek elmozdíthatják a retinát a helyéről, üvegtesti homályt, úszószemcséket vagy súlyos látásvesztést okozva.

A Diabetes Care című szakfolyóiratban megjelent, a fiatalok 2-es típusú diabéteszével kapcsolatos szövődményekre fókuszáló vizsgálat eredményei riasztóak.  

Az Egyesült Államok egyik leghosszabb, országos, reprezentatív felmérése, a TODAY (Treatment Options for Diabetes in Adolescents and Youth) vizsgálat azt mutatta, hogy a serdülők és fiatal felnőttek 2-es típusú diabetesének diagnózisának idején a szemet érintő elváltozások a résztvevők 13,9%‑ánál voltak jelen. Alig 7 évvel később - amikor az eredeti 517 résztvevőből 420‑nál megismételték a diabéteszes retinopátia meglétét és progresszióját értékelő szemfenékvizsgálatot -, már a 25 éves átlagéletkorú betegek 49%-a érintett volt. A szembetegség enyhe vagy nagyon enyhe formája 39%-uknál alakult ki, de közel 4%-uk állapota a legsúlyosabb volt, olyan előrehaladott betegséggel, amely általában csak a 40-50-es éveikben járó betegekre jellemző. A súlyosabb retinopátiát mutató betegeknek magasabb volt a vércukorszintjük és a vérnyomásuk, továbbá több más egészségügyi problémájuk volt, azoknak, akik szemérintettsége enyhébb fokú volt.

A résztvevők különböző etnikai csoportokat képviseltek, a fehérbőrűek mellett spanyolajkú, feketebőrű és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának szempontjából fokozott rizikócsoportba tartozó indián őslakosokra is kiterjedt a vizsgálat, így az eredmények általánosíthatók az amerikai lakosságra. Az Amerikai Diabétesz Szövetség becslései szerint az Egyesült Államokban a 20 évesnél fiatalabb diabéteszes betegek száma mintegy 210.000-re tehető. Ezeknek a betegeknek - életkoruk okán is - fokozottan törekedniük kell vércukorszintjük szigorú szabályozására, és a (szemészeti) szűrővizsgálatokon történő rendszeres részvételre a diabétesz szövődményeinek kialakulásának megelőzése érdekében. A rutin szemvizsgálatoknak tartalmazniuk kell a pupillatágtás mellett végzett szemfenék vizsgálatot is, hogy időben felfedezhessék a szemet érintő elváltozások legkorábbi jeleit.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/960179?src=#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.