hirdetés

A fiatalkori 2-es típusú diabétesz szövődményei

A tinédzserkorban, 14 éves kor táján diagnosztizált a 2-es típusú cukorbetegség esetén riasztóan sok és súlyos korai diabétesz‑specifikus szövődmény alakul ki.

hirdetés

A TODAY 2 (Treatment Options for Type 2 Diabetes in Adolescents and Youth 2) vizsgálat 500 fiatal (átlagosan 26,4 éves) felnőtt résztvevőjének több mint kétharmaduknál magas vérnyomást, és 50%-uknál diszlipidémiát találtak. Összességében a résztvevők 60%-ának legalább egy, több mint negyedüknél pedig két vagy több diabéteszes mikrovaszkuláris szövődménye volt (retinopátia, neuropátia vagy nefropátia). Mivel a szövődmények gyorsan jelennek meg ezeknél a fiatal betegeknél, szigorú glikémiás kontrollra és a kockázati tényezők, pl. a magas vérnyomás és a diszlipidémia szoros követésére és agresszív kezelésére van szükség.  

Sajnálatos módon a fiataloknál kialakuló 2-es típusú diabetes a jelenleg engedélyezett terápiás készítményekre nem reagál megfelelően és az alkalmazható gyógyszerek köre nagyon korlátozott. Az Egyesült Államokban a felnőttek 2-es típusú diabéteszének kezelésére használt, már gyermekgyógyászati indikációval is rendelkező gyógyszerek, köztük a már 10 éves korú gyermekek számára is engedélyezett exenatid csak mérsékelten hatékony. E korosztály számára még nem engedélyezték a nemrégiben forgalomba került, jóváhagyott, hatékonyabb szemaglutidot vagy más glükagonszerű peptid-1 (GLP-1)-agonistákat, sem a nátrium-glükóz kotranszporter 2 (SGLT2)-gátlókat.

A TODAY 2 vizsgálatban a betegeket 2011-2020 között a szokásos környezetükben követték. Diabeteszük kezelésére kezdetben metformint kaptak inzulinnal vagy anélkül, a további kezelésük egyéni körülményektől függött, illetve az határozta meg, hogy kezelték-e őket más kockázati tényezők miatt.

A résztvevők HbA1c-értékének átlaga idővel nőtt, és míg a TODAY-be való belépéskor a résztvevők 75%-ának volt HbA1c < 6,97 mmol/l értéke, addig a 15 éves követés végére mindössze 19%-uknak maradt ezen a szinten a HbA1c értéke. A HbA1c 13,35 mmol/l vagy azt meghaladó HbA1c értékkel rendelkezők aránya a kezdeti 0%-ról a 15 év alatt 34%-ra emelkedett. Ekkor a betegek közel 50%-a szedett metformint és inzulint is, míg több mint egynegyedük semmilyen gyógyszeres kezelésben nem részesült.

A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága 15 év alatt a kiindulási 19,2%-ról 67,5%-ra nőtt, míg a diszlipidémia 20,8%-ról 51,6%-ra emelkedett. A nefropátia előfordulása a kiindulási 8,0%-ról 15 év alatt 54,8%-ra nőtt. A neuropátia előfordulási gyakorisága a mindössze 1,0%-ról 32,4%-ra emelkedett. A retinopátia gyakorisága a 2010-2011-es 13,7%-ról 51,0%-ra ugrott a 2017-2018-as időszakra (beleértve a betegek közepes vagy súlyos retinaváltozásokkal küzdő 8,8%-át és a makulaödémában szenvedő 3,5%‑át). 

Összességében, az utolsó vizit idején 39,9%-uknak nem volt diabéteszhez köthető szövődménye, 31,8%-uknak egy, 21,3%-uknak két, 7,1%-uknak pedig három szövődménye volt. A vizsgálat alatt 17 súlyos kardiovaszkuláris esemény történt, köztük négy szívinfarktus, hat pangásos szívelégtelenség, három koszorúér-betegség és négy stroke. Hat résztvevő halt meg, egy-egy résztvevő szívinfarktusban, veseelégtelenségben és gyógyszer‑túladagolásban, három pedig szepszisben.

Az eredmények számos biológiai és társadalmi-gazdasági okra vezethetők vissza. Sok 2-es típusú diabétesszel élő fiatalnál a béta-sejtek funkciója rohamosan romlik, kockázati tényezőik kezelése sem optimális. A betegség kialakulásához a stressz, a szociális tényezők, a minőségi ellátáshoz és gyógyszerekhez, továbbá az egészséges ételekhez és a testmozgáshoz való hozzáférés, a családi felügyelet megléte, a családok gazdasági helyzete is hozzájárul.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/955590#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.