hirdetés

A colorectális adenomák kimutatásának lehetőségei

A colorectális adenomák kolonoszkópos kimutatásában a „linked-color” színes technika találati aránya jócskán meghaladja a tradícionális technikákét.

hirdetés

Brazil szakemberek 205 felnőtt személy szűrési céllal végzett kolonoszkópiája során összehasonlították a „linked-color imaging” (LCI) technika és a két tradicionális technika (white-light imaging (WLI) és a blue-laser-bright imaging (BLI) eredményességét a kolorektális adnomák kimutatásában. Az LCI egy relatíve új képerősítő eljárás, melynek során az adenomatosus elváltozások pontosabb igazolása érdekében növelik a nyálkahártya kontrasztját - írták le Dr. Carlos EO dos Santos (Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul in Porto Alegre) és munkatársai a Journal of Clinical Gastroenterology c. lapban. LCI technika használatával a léziók jóval vaszkularizáltabbak, ilyen módon a kapillárisokban lévő hemoglobin miatt vörös színben mutatkoznak, míg a léziót körülvevő mucosa fehér színű marad.

A 205 beteget WLI-re (70 beteg), BLI-bright-ra (66 beteg), vagy LCI-re(69 beteg) randomizálták. Összesen 251 adenomát találtak, melyből 112-őt LCI-vel, 71-et WLI-vel, 68-at BLI-Bright-tal igazoltak. Az ADR szignifikánsan magasabb volt az LCI-vel vizsgáltaknál a WLI csoporthoz képest (71% vs 52,9%, P=0,04). Az LCI- vel vizsgáltaknál szintén magasabb volt az ADR arány, de nem szignifikánsan (71% vs 62,1%, P=0,28). A WLI és a BLI-bright csoportok között nem volt szignifikáns különbség.

Betegenként általában 1,17 adenomát mutattak ki: technikától függően LCI-vel 1,62, WLI-vel 1,01 és BLI-bright-tal 1,03 adenomát igazoltak (P=0,02). Mindhárom eljárással kb. 10-11 percig tartottak a beavatkozások. Nem volt eltérés az adenomák mérete és megjelenése között, illetve a rögzült, csipkézett adenomák, vagy polypusok között sem. A kutatók azt a magától értetődő következtetést vonták le, hogy „a nyálkahártya jobb látási viszonyai kulcsszerepet játszanak a daganatos betegségek felismerésében”, az LCI kedvezőbb technika a WLI-nél a kolorektális adenomák kimutatásában és a betegenként igazolható adenomák számának tekintetében is. Természetesen további randomizált vizsgálatok szükségesek a fenti eredmények igazolásához, valamint ahhoz, hogy a képerősítős technika az ADR-ek kimutatásában meghaladja a többi technikát.

Dr. Atsushi Sakuraba (University of Chicago) egy interjúban elmondta, hogy a kolonoszkópia a kolorektális rákszűrés és prevenció legjobb módszere, viszont van bizonyos veszélye: el lehet nézni egy adenomát, ezért a detekciós arány javítása érdekében új módszerekre és technikákra van szükség. A linked-color képalkotással a nyálkahártya felszíni kontrasztja növelhető, több adenomatosus eltérés mutatható ki a fehér fényű endoszkópiához (WLI-hez) képest, így ezek az eredmények nem voltak meglepőek. Az LCI a színek kontrasztjának növelése által tisztább és fényesebb képet ad, mint az a keskeny sávú, vagy BLI képalkotással elérhető. Viszont nem minden centrumban van az endoszkóp LCI-vel felszerelve, ami miatt nincs széleskörű használatban. Dr. Ziad F. Gellad (Duke University, Durham, N.C.) kommentárjában kifejtette, hogy az adenoma detekciós arány növelésével kevesebb rákot fogunk elnézni és csökkenni fog a kolorektális rák mortalitás is, ezért minden ADR-t növelő eszköz javítja a kolorektális rák prevencióját.  Az azonban meglepte, hogy a szűrésre kerülő brazil személyeknél milyen magas volt (62%) az ADR aránya. Még nem eléggé értjük a szűrésre kerülő populációnak a demográfiai jellegzetességeit.

A fentieket 3 további közlemény is igazolja: az olasz, Paggi-féle tanulmányban 649, széklet immunokémiával (FIT-tel) pozitívnak bizonyult felnőtt személynél 326 esetben LCI-t, 323 személynél WLI-t végeztek. Az adenoma detekciós arány (ADR) előbbieknél 51,8%, utóbbiaknál 43,7% volt, ami RR 1,19-nek felel meg (95%CI 1,01-1,40). Végső következtetésként kijelentették, hogy a szűrő jellegű kolonoszkópiára kerülő FIT-pozitív betegeknél az LCI rutin használata növeli az adenoma detekciós arányt. A másik, kínai közleményben (Min) 141 beteget lehetett kiértékelni: a polipok és az adenomák kimutatásának tekintetében egyaránt szignifikánsan eredményesebb volt az LCI a WLI-nél. A harmadik, japán közlemény (Shinozaki) 7 tanulmány metaanalízisét tartalmazta. Az LCI szignifikánsan magasabb arányban mutatta ki kolonoszkópia során a polypokat (P<0,001) és az adenomákat is (P<0,001)]. 

Forrás:

Slete H. Linked-color imaging outperforms other modalities at adenoma detection. Medscape Medical News. October 01, 2021.

Dos Santos C, Malaman D, Anciniegas Sanmartin I, et al. Effect of linked-color imaging on the detection of adenomas in screening colonoscopies. J Clin Gastroenterology Aug 18, 2021.

Paggi S, Radaelli F, Senore C, et al. Linked-color imaging versus white-light colonoscopy in organized colorectal screening program. Gastrointest Endosc. 2020 Sepr;92(3):723-730.

Min M, Deng P, Zhang W, et al. Comparison of linked color Imaging and white-light colonoscopy for colorectal polyp detection: a multicenter, randomized, crossover trial. Gastrointest Endosc. 2017 Oct;86(4):724-730

Shinozaki S, Kobayashi Y, Hayashi Y, et al. Colon polyp detection using linked color imaging compared to white light imaging: Systematic review and meta-analysis. Dig Endosc. 2020 Sept;32(6):874-881.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.