hirdetés

A COPD alul és későn diagnosztizált

Ezért a tüneteiket alulértékelik, vagy akár meg is feledkezhetnek róluk. A COPD korai jeleit gyakran több társbetegség tünete fedi el. 

hirdetés

A kutatók retrospektív analízist végeztek az Angliában 1990. január 1. és 2009. december 31. közötti gyűjtött adatokon. Olyan páciensek adatait gyűjtötték, akik minimum 40 évesek, elektronikusan rögzítették a COPD diagnózist és kórtörténetük legalább 3 éven át folyamatosan végigkövethető (minimum két évig a diagnózis előtt és legalább egy évig utána). Ezeken felül még követelmény volt a minimum 2 vény COPD-vel kapcsolatos gyógyszerre. A kutatók sikeresen azonosítottak több olyan esetet is, ahol a rutinszerűen gyűjtött adatokból a COPD-t nem diagnosztizáltak, azonban a diagnózis előtt fennálló komorbiditás és egészségügyi történet áttekintésével ez most sikerült.

Az elemzett 38 859 páciens adataiból az derült ki, hogy 32 900 (85%) esetben a betegség már  a diagnózist közvetlenül megelőző 5 évben felismerhető lett volna. Az időben visszafelé haladva: a diagnózist megelőző 6-10 évben 22 286 esetből 12 856-ben (58%), a diagnózist megelőző 11-15 év pedig 9351-ből 3943 (42%) alkalommal mulasztották el a betegség diagnosztizálását. A diagnózist megelőző 16-20 évben ez 95 (8%) eset az 1167-ből. 1990 és 2009 között egyre fiatalabb életkorban diagnosztizálták a krónikus obstruktív légúti betegséget. Ugyanezen időszak alatt a COPD diagnózis mellett fennálló mindenfajta komorbiditás gyakorisága nőtt, kivéve az asztmát és a bronchiektáziát, amelyeké 33,4%-ról 30,8%-ra (asztma), illetve 6,3%-ról 3,6%-ra (bronchiektázia) csökkent. A diagnózist megelőző 2 évben azon 6897 páciens közül, akiről mellkasröntgen készült, csupán 2296 (33%) személyen végeztek spirometriás vizsgálatot is.

A tanulmány konklúziója, hogy a fel nem ismert, korai stádiumú COPD arányát csökkenteni lehetne az alsó légúti tüneteket mutató, tartós komorbiditással élő betegek tüdőgyógyászati szakvizsgálatával.

 

Forrás: The Lancet Respiratory Medicine

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.