A COVID-ra utaló hét legjellemzőbb tünet

Mivel a légzőszervi vírusbetegségek szezonja is most kezdődik, a COVID specifikus tünetek felismerése fontosabb, mint bármikor.

A csaknem 2 két éve fennálló világjárvány tüneteiről azért szükséges ismételten, újra és újra beszélni, mert a tesztelés nem áll mindenütt rendelkezésre. Azt is tudnunk kell, hogy a COVID-fertőzés tünetei többnyire azonosak az egyéb légúti vírusfertőzések tüneteivel és igen gyakori a fertőzés tünetmentes lezajlása.

A COVID-ra jellemző tünetek keresésére irányuló legtöbb vizsgálat már teszttel COVID-pozitívnak bizonyult betegen történt, ill. a tüneteket mutató személyek jó részét – legalább is Angliában- tesztelték is a betegségre. A jellemző tünetek igazolásának egyetlen helyes módszere a válogatás nélküli, random módon végzett népességi jellegű COVID szűrés, a legújabb PLOS Medicine-ben egy ilyen vizsgálat eredményeit közölte.

A világjárvány során a National Health Service in England random módon vizsgálta a COVID elterjedését az országban, népegészségügyi teszteléseket végzett – tekintet nélkül arra, hogy a vizsgált személyeknek voltak-e tüneteik, és ha igen, milyenek. Ezért viszont sorozatosan újra és újra vizsgálták és azonosították az eredeti („vad típusú”) eseteket, majd az alfa változat okozta angliai megfertőződéseket: a résztvevőknek arról kellett beszámolniuk, hogy a vizsgálatot megelőző 4 hétben tapasztalták-e a felsorolt 26 lehetséges tünet valamelyikét. A véletlenszerűen kiválasztott 979.728 személy közül 11%-nak volt a felsoroltak közül legalább egy – vagy több - tünete, 89%-uk tehát tünetmentes volt. A tüneteket észlelők csoportjának 1,4%-a bizonyult COVID pozitívnak (1538 személy), míg a tünetmentes populációból csak 0,3%-os volt a COVID-pozitivitás aránya (2630 személy). Tehát összesen valamivel 4000 fölött volt a pozitív teszttel rendelkezők száma. De a számok cselesen alakultak: bár az általános népességben jóval ritkábbak voltak a tünetekkel rendelkezők, de a COVID pozitív esetek többsége a tünetmentesek között volt.

De nem mindegy, hogy melyik tünetről beszélünk. A tanulmány szerzői a LASSO regressziós statisztikai technikát használták a legjellemzőbb tünetek kiemelésére. Az ízérzés- és a szaglás elvesztése drámaian kilógott a sorból, kimagaslóan ezek voltak a legjellemzőbb tünetek, utánuk sorrendben a láz, az újonnan megjelent tartós köhögés, a hidegrázás, az étvágytalanság és az izomfájdalmak következtek. Leginkább az ízérzés- és a szaglás elvesztése utalt arra, hogy PCR-el pozitivitást várhatunk. Sok esetben a résztvevők csak vagy az ízérzés- vagy a szaglás elvesztését jelezték, sok esetben problémát jelentett számukra e tünetek azonosítása és szétválasztása (megkülönböztetése). A köhögés és a hidegrázás megjelenése nem meglepő, de a teljes étvágytalanság magas aránya kissé meglepő, orvosként sokszor nem is kérdezünk rá a betegnél.

Az 5-17 év közötti gyermekeknél és serdülőknél kissé másként alakult a legjellemzőbb tünetek sorrendje: első helyen az ízérzés elvesztése, utána a szaglás elvesztése volt a leggyakoribb tünet esetükben is, majd sorrendben a láz, a fejfájás, a hidegrázás, az étvágytalanság és az izomfájdalmak következnek.

A különböző vírus-variánsok eltérő tünetekkel járhatnak, pl. az alfa variáns esetén gyakoribb a torokszárazság érzése, a köhögés, a láz, a hányinger és hányás, mint az eredeti, „vad típusú” okozta fertőzés esetén. A delta variánsról még nincs adat a tanulmányban.

Az ízérzés és a szaglás elvesztésén kívül az összes többi tünet megfigyelhető az egyéb vírusfertőzéseknél is. A COVID tünetei tehát hasonlóak a többi légúti vírusfertőzés tüneteihez, csak rendszerint sokkal erősebbek. Ennek alapján jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mégis: kiket kell tesztelnünk COVID-ra? A válasz: bárkit, illetve mindenkit, aki tüneteket mutat. A tesztelésnek mindenki számára hozzáférhetőnek kell lenni, hisz a tanulmány „take-home message”- e, hogy az aszimptomatikus  COVID valós és igen gyakori.

Forrás:

F. Perry Wilson. The seven symptoms that best predict COVID. Perspective > Medscape > Impact factor with F. Perry Wilson. September 28, 2021.

Elliot J, Whitaker M, Bodinier B, et al. Predictive symptoms for COVID-19 in the community: REACT-1 study of over 1 million people. PLOS Medicine 18(9):e1003777. Published September 28, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.