hirdetés

A csecsemőre figyelj, ha eteted!

Az anyák figyelmét leginkább a modern technológiai eszközök vonják el a csecsemő etetése közben, de továbbra is kérdés, hogy ez hogyan befolyásolja a gyermek életét. 

hirdetés

Egyre nagyobb érdeklődés irányul annak tisztázására, hogy a modern technológia miként befolyásolja a szülő−gyermek interakciókat, ugyanakkor kevesebb vizsgálat foglalkozott azzal, hogy az miként hat ezekre az interakciókra a csecsemő etetése során. A kérdés megválaszolására a California Polytechnic State University kutatói a  Journal of Nutrition Education and Behavior című lapban a közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmányukban a Special Supplemental Nutrition Program for Woman, Infants, and Children (WIC) résztvevői körében elemezték azokat a tényezőket, melyek elvonják az anya figyelmét a csecsemő anyatejes vagy tápszeres táplálása közben. Azt is elemezték, hogy az anyához vagy a csecsemőhöz kapcsolódóan vannak-e olyan faktorok, melyek összefüggésben állnak az olyan csecsemőtáplálási alkalmakkal, amikor valami elvonja az anya figyelmét.

Ebben a vizsgálatban a csecsemőtáplálási vizsgálatban részt vevő anyákat (n = 75) kérték fel arra, hogy 1−6 hónapon keresztül vezessenek naplót a csecsemőtáplálási szokásaikról. Az anyák életkora 18 és 40 év közé esett, és nem fordult elő körükben terhességi cukorbetegség, illetve terhességi vagy szülési szövődmények. A csecsemők egészségesek voltak, mind időre születtek, nem voltak 6 hónaposnál idősebbek, és még nem kaptak szilárd táplálékot. Az anyák feljegyezték az etetés hosszát, módját (anyatej vs. tápszer) és mennyiségét, illetve azt, hogy mi mással foglakoztak etetés közben. A kérdőív kérdései kiterjedtek a csecsemő viselkedésére, illetve az is, hogy az anya milyennek ítélte meg a csecsemő evését.

„Az etetések 43 százalékában jelezték az anyák, hogy valami elvonta a figyelmüket,ezen belül 26 százalékban valamilyen modern technológiai eszköz, míg 17százalékban nem technológiai jellegű tényező vonta el a figyelmüket” – emeli ki a vizsgálatot vezető dr. Alison Ventura. A technológia okozta figyelemelterelés leggyakoribb oka tévénézés, illetve okostelefon, tablet, számítógép vagy más eszköz használata volt.

Egyéni szintre lebontva: az anyák 92 százaléka számolt be arról, hogy egy vagy több etetési alkalommal elvonta valami a figyelmét, ezen belül 83 százalékban valamilyen technológiai eszköz használata volt az ok. Gyakoribb volt a bármilyen típusú figyelemelterelés aránya azok között, akiknek egynél több gyermekük volt, illetve gyermekük nagy étvágyú volt. A technológiai eszköz okozta figyelemelterelés inkább az etnikai kisebbséghez tartozókat jellemezte, illetve rizikófaktornak számított ebből a szempontból a csecsemőtáplálás stílusa, a csecsemő fiatalabb kora, illetve a csecsemő étvágya is. Nem mutatott ugyanakkor szignifikáns korrelációt az etetés közbeni másra figyeléssel a táplálás módja (anyatej vs. tápszer), az iskolázottság, a testtömegindex, illetve a csecsemő neme, tápláltsági állapota és a hőmérséklet.

A mostani adatok alapként szolgálhatnak további kutatásokhoz annak tisztázására, hogy a megosztott figyelem mellett végzett csecsemőtáplálás miként befolyásolja – ha egyáltalán befolyásolja – az etetés közbeni interakciók minőségét rövid távon, valamint a csecsemő evésmagatartását és önszabályozó képességeit hosszú távon. A jövőbeni kutatások tapasztalatai segíthetnek a gondozóknak, hogy megértsék a csecsemők jelzéseit és ezekre megfelelően reagáljanak.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.